Hi ha 12 policies detinguts

El president de Guatemala diu que hi ha cinc testimonis d’una matança de migrants a Mèxic

  • Al gener van trobar dues camionetes calcinades, una, amb 19 cadàvers a l’interior

El president de Guatemala diu que hi ha cinc testimonis d’una matança de migrants a Mèxic
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de Guatemala, Alejandro Giammattei, va assegurar aquest dimecres que hi ha cinc persones protegides als Estats Units que van ser testimonis de la matança de 19 migrants a Mèxic el 22 de gener.

«Hi ha un procés d’investigació que nosaltres mateixos hem recolzat. Hi ha testimonis protegits als quals nosaltres mateixos donem suport», va indicar Giammattei a periodistes després d’un acte públic a Ciutat de Guatemala. «No hem fet més escàndol, però en un tractat humanitari amb l’ambaixador dels Estats Units (William W. Popp) vam aconseguir enviar cinc sobrevivents als Estats Units, on estan declarant en forma reservada», va afegir el metge i cirurgià retirat de 64 anys, sense donar més detalls.

Giammattei va afegir que han sigut «molt respectuosos» amb el Govern mexicà respecte a «dir-los» què investigar o no i, a més, va afirmar que la participació de la policia mexicana «és una teoria que cal comprovar», ja que «no se sap amb certesa» qui van ser els autors del crim.

El president sí que va indicar, no obstant, que preferia que el cas fos investigat «en l’òrbita federal» i no en l’«estatal» de la justícia mexicana.

La matança va ser divulgada per les autoritats el 22 de gener quan van trobar dues camionetes calcinades, una, amb 19 cadàvers a l’interior, al poblet de Santa Anita, al municipi de Camargo, a l’estat de Tamaulipas, fronterer amb Texas i amb l’estat mexicà de Nuevo León.

Dels 19 cadàvers, almenys 16 eren migrants guatemalencs que buscaven arribar als Estats Units a la recerca de millors condicions de vida, després de sortir, la majoria, del departament de San Marcos (oest).

Una trucada anònima va alertar les autoritats de Tamaulipas sobre els dos vehicles que estaven abandonats i incendiats en un camí veïnal de Camargo, on hi havia els 19 cossos cremats.

L’estat de Tamulipas, frontera amb els Estats Units, és un pas freqüent per als migrants que entren a Mèxic amb la intenció d’arribar a la frontera nord.

Les autoritats mexicanes que investiguen els fets vinculen la matança amb la disputa que les organitzacions criminals anomenades càrtel del Noreste (CDN) i càrtel del Golfo (CDG) mantenen pel control dels estats del nord-est de Mèxic des del març del 2010, conflicte que ha deixat més de 15.000 desapareguts i milers de morts.

Notícies relacionades

Pel crim, adjudicat a càrtels de la droga, estan detinguts dotze agents de la Policia de l’Estat i la Justícia investiga vuit funcionaris de l’Institut Nacional de Migració (INM) per la seva presumpta participació.

El 22 de febrer l’INM va oferir cobrir les despeses de repatriació dels cossos dels migrants guatemalencs, la data de retorn dels quals encara no ha sigut establerta.