A Nova York

Desestimen processar policies per la mort d’un afroamericà

Un gran jurat desestima a Nova York que es jutgi la mort per asfíxia d’un detingut

Desestimen processar policies per la mort d’un afroamericà
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un gran jurat de Nova York ha rebutjat processar diversos policies acusats de la mort del ciutadà afroamericà Daniel Prude el març del 2020, quan es trobava sota custòdia policial a la localitat de Rochester, i que va desencadenar protestes en aquesta ciutat, segons va anunciar aquest dimarts la fiscal general de Nova York, Letitia James, segons reporta Efe.

«En el curs de la nostra investigació concloem que hi havia prou evidències entorn de la mort de Prude que justificaven presentar el cas davant un gran jurat. Vam presentar el cas més consistent possible», va dir James en una conferència en la qual va anunciar amb pesar que els membres del gran jurat havien rebutjat processar els agents.

La fiscal general va assegurar que se sentia «extremadament decebuda» per la decisió del gran jurat, la funció del qual és determinar si hi ha prou evidències per iniciar un judici.

«Sé que la comunitat de Rochester i les comunitats de cap a cap del país estan, amb tot el dret, decebudes per aquest resultat», va dir James, que, després d’agrair el servei dels membres del jurat, va insistir que «el sistema de justícia penal ha frustrat els esforços que agents de seguretat responguessin pels seus actes».

Prude, que patia algun tipus d’episodi psicòtic i estava semidespullat quan van intervenir els agents de policia, va ser emmanillat i encaputxat perquè deixés d’escopir.

Una investigació del departament de policia va concloure l’abril del 2020 que la detenció es va fer seguint els protocols i l’entrenament rebut. No obstant, els forenses van determinar que la mort va ser un homicidi per asfíxia.

Les informacions sobre la seva mort es van mantenir lluny de l’abast de l’opinió púbica, fins que a principis d’agost els advocats de la família de la víctima van difondre el vídeo de la seva detenció, cosa que va provocar protestes a la ciutat enmig del moviment antiracista Black Lives Matter, que s’havia desencadenat el maig anterior per l’assassinat del ciutadà negre George Floyd, en mans de policies.

Per a la fiscal general, el «sistema judicial necessita urgentment una reforma». «El sistema ha sigut construït per protegir i parapetar els agents del seu mal fer i el sistema a l’hora de retre comptes, massa sovint, permet als oficials utilitzar de manera innecessària força letal sense conseqüències i això és així perquè el sistema té els seus fonaments trencats», va dir Letitia abans de proposar diverses mesures.

La primera, que els agents de policia, però també el personal que atén trucades d’emergència i els serveis mèdics, siguin entrenats per reconèixer els símptomes de la síndrome del deliri agitat, que patia la víctima, i respondre en aquestes situacions com en una emergència mèdica greu.

Notícies relacionades

Entre altres recomanacions, també va proposar la creació de models per minimitzar o eliminar les respostes policials davant situacions relacionades amb problemes de salut mental «sempre que sigui possible», així com entrenar els policies en tècniques de distensió de situacions.

«La pedra angular d’aquest esforç és reformar la llei de l’ús de la força d’una que la considera una simple necessitat subjectiva a una que la defineixi com l’últim recurs absolut al qual recórrer una vegada esgotats tots els altres mitjans no letals, abans de recórrer a la força letal», va indicar James en una roda de premsa oferta a Rochester.