S’ha declarat culpable

15 anys de presó per a un dels acusats de matar la periodista Daphne Caruana

La periodista havia sigut una de les que més activament va investigar la relació de la classe política maltesa amb els «Papers de Panamà»

15 anys de presó per a un dels acusats de matar la periodista Daphne Caruana
3
Es llegeix en minuts

Un dels tres sospitosos de l’assassinat de la periodista Daphne Caruana Galizia a Malta l’octubre del 2017 s’ha declarat culpable i ha sigut sentenciat a 15 anys de presó, segons el diari local ‘Times of Malta’. Vincent Muscat estava acusat, juntament amb els germans George i Alfred Degiorgio, d’instal·lar i fer detonar la bomba instal·lada al cotxe de la periodista d’investigació Caruana Galizia.

Muscat havia sol·licitat una petició d’indult total el mes passat que li va ser denegada i des d’aleshores ha continuat cooperant amb la Fiscalia, segons un diari maltès, que cita fonts coneixedores del cas. Caruana Galizia va morir l’octubre del 2017 quan el seu cotxe va saltar pels aires a pocs metres de casa seva. La periodista havia sigut una de les que més activament va investigar la relació de la classe política maltesa amb els «Papers de Panamà» i va destapar escàndols de corrupció que van esquitxar el primer ministre, que es va veure obligat a avançar al juny d’aquell mateix any les eleccions generals, que va guanyar.

Muscat s’ha desvinculat aquest dilluns de l’estratègia defensiva duta a terme fins ara pels tres sospitosos i ha admès els càrrecs que se li imputen durant una audiència del tribunal maltès que està jutjant el procés. Tant ell com els altres dos acusats tenen antecedents penals i aquest canvi a la seva estratègia de defensa constitueix un tomb transcendental per a la sentència de la jutge Edwina Grima, que després de recordar a Muscat la gravetat dels càrrecs li ha sentenciat a una pena de 15 anys de presó.

Detencions múltiples

A més, ha sigut condemnat a pagar 42.930 euros pels costos judicials. L’acusat també ha renunciat al seu dret a recórrer la sentència, per la qual cosa entrarà a presó immediatament. Segons la informació recollida pel diari ‘Malta Independent’, la setmana passada, l’advocat de Muscat va informar la Cort d’Apel·lacions de la retirada de l’apel·lació del seu client d’una sentència prèvia que desestimava els seus 118 al·legats preliminars.

L’assassinat de la periodista va commocionar l’opinió pública del país i el seu fill va culpar el Govern de Joseph Muscat de permetre el crim i la corrupció. El 19 de novembre del 2019, el Govern de Malta va oferir l’indult presidencial a un home que assegurava conèixer l’autor intel·lectual del pla per acabar amb la vida de Caruana Galizia i un dia després la Policia maltesa va detenir l’empresari Yorgen Fenech, un dels més importants del país, per la seva suposada vinculació amb aquest crim.

El 25 de novembre del 2019 va dimitir el cap de gabinet del primer ministre de Malta, Keith Schembri, que va ser detingut l’endemà per la Policia juntament amb Adrian Vella, metge personal de l’empresari Yorgen Fenech. L’1 de desembre el primer ministre de Malta va anunciar la seva intenció de dimitir quan el Partit Laborista designés un successor, cosa que va passar el 12 de gener del 2020, quan Robert Abela va ser elegit per ocupar el càrrec.

Notícies relacionades

La confessió de Muscat, al costat de la informació que pot proporcionar a la Policia, té el potencial d’originar un efecte dòmino en els casos dels germans Degiorgio i de l’empresari Yorgen Fenech, considerat el cervell de l’assassinat de la periodista. Muscat va demanar un indult presidencial a principis d’any, però el Govern de Malta el va rebutjar.

Fenech és amo d’un consorci d’empreses i d’una companyia en un paradís fiscal que presumptament hauria fet pagaments secrets al cap de gabinet de Muscat, Keith Schembi, i al ministre de Turisme, Konrad Mizzi. Caruana Galizia va escriure sobre ells mesos abans de ser assassinada, i Fenech assegura que Schembi, mà dreta de l’exprimer ministre, estava darrere de la conspiració per assassinar la reportera.