Acord d’última hora

L’AIEA mantindrà les revisions al programa nuclear de l’Iran, però amb més limitacions

  • Teheran pacta amb l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica que segueixin les inspeccions, tot i que amb un menor accés

  • L’Administració Biden es mostra disposada a reprendre les negociacions després de la ruptura de l’acord del 2015 per part de Trump

L’AIEA mantindrà les revisions al programa nuclear de l’Iran, però amb més limitacions
2
Es llegeix en minuts

El director general de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica, (AIEA), Rafael Mariano Grossi, ha anunciat aquest diumenge després del seu viatge a l’Iran que ha arribat a un acord amb les autoritats iranianes perquè es mantinguin les inspeccions «necessàries» de l’organisme sobre el programa nuclear iranià, tot i que es limita el seu accés.

«Hem aconseguit un resultat raonable. Hi ha menys accés, però podrem mantenir el grau necessari de monitoratge i verificació», ha explicat Grossi en roda de premsa des de Viena. Així, no hi haurà més inspeccions sorpresa. «Allò a què hem arribat és un acord viable, útil per superar aquestes diferències que estem tenint. Salva la situació per ara», ha indicat.

L’AIEA i l’agència nuclear iraniana, l’Organització Iraniana per a l’Energia Atòmica (AIEA) han publicat, a més, una declaració conjunta en la qual expliquen que per complir amb la Llei d’Acció Estratègica per a l’Aixecament de les Sancions, aprovada el desembre del 2020 al Parlament iranià, «l’Iran suspèn les mesures voluntàries contemplades al PIAC (Pla Integral d’Acció Conjunta, l’acord nuclear de 2015) a partir del 23 de febrer».

«L’Iran seguirà complint sense limitacions amb l’Acord de Salvaguarda inclòs en el PIAC com fins ara», explica la declaració conjunta d’AIEA i l’AIEA. A més, les dues parts acorden que l’AIEA «seguirà amb la verificació i monitoratge d’activitats necessari durant tres mesos» de forma compatible amb la llei del Parlament iranià.

Grossi ha visitat el país en un gest d’últim recurs per intentar evitar el final de les inspeccions de l’AIEA a partir del dimarts que «tindria un greu impacte en les activitats de verificació i vigilància de l’AIEA al país», explicava des de Viena un portaveu de l’agència. L’Iran havia anunciat que només acceptarà les inspeccions contemplades en l’Acord de Salvaguarda de l’acord nuclear.

Notícies relacionades

L’Iran i sis potències internacionals –Rússia, els Estats Units, el Regne Unit, la Xina, França i Alemanya– van firmar el juliol de 2015 l’acord, pel qual l’Iran acceptava limitar el seu programa nuclear i certificar les seves finalitats pacífiques a canvi de l’aixecament de les sancions internacionals.

No obstant, el maig del 2018, Washington va trencar unilateralment el pacte i va activar sancions contra l’Iran amb l’argument que aquest país continuava desenvolupant armes nuclears. Un any després, l’Iran va començar a retallar gradualment el compliment dels seus compromisos nuclears davant la falta d’avenç amb la resta dels països per contrarestar les restriccions nord-americanes d’acord amb el previst en l’acord. La possible tornada dels Estats Units a l’acord nuclear després de la victòria de Joe Biden en les eleccions presidencials nord-americanes ha donat un nou protagonisme a aquest pacte.