Mesures per frenar la Covid

La Justícia holandesa anul·la el toc de queda per entendre que el Govern es va extralimitar

El tribunal considera que qualsevol mesura que interfereixi en les llibertats de moviment de la ciutadania ha d’arribar després d’una revisió «extremadament acurada»

La Justícia holandesa anul·la el toc de queda per entendre que el Govern es va extralimitar
1
Es llegeix en minuts

Un tribunal de la Haia ha ordenat l’aixecament immediat del toc de queda decretat pel Govern per contenir la pandèmia de coronavirus, per entendre que limita llibertats fonamentals i que s’hauria d’haver consultat abans amb el Parlament.

Els jutges, que s’han pronunciat arran d’un recurs presentat per un grup negacionista, han determinat que, malgrat que l’Executiu de Mark Rutte va fer ús d’una llei que li confereix poders especials en situacions excepcionals, en el cas del toc de queda no hi havia una «urgència especial».

En aquest sentit, el tribunal considera que qualsevol mesura que interfereixi en les llibertats de moviment de la ciutadania ha d’arribar després d’una revisió «extremadament acurada», una cosa que no s’hauria donat en aquest cas, en què el Govern va actuar pel seu compte i sense consultar els legisladors, segons la cadena NOS.

Disturbis pel toc de queda

Notícies relacionades

La imposició del toc de queda –de 21.00 a 4.30 hores– va desencadenar diverses nits de disturbis als Països Baixos, si bé les autoritats van defensar la seva importància igual com altres mesures adoptades llavors, com la suspensió de l’activitat no essencial o el tancament de les escoles.

Dilluns, les autoritats sanitàries holandeses van confirmar 27 morts i 2.875 nous casos de coronavirus, unes xifres inferiors a la mitjana de la setmana anterior, si bé les dades oficials també reflecteixen una lleu pujada dels ingressos hospitalaris.