Emergència humanitària

La meitat dels nens del Iemen patiran malnutrició el 2021

  • L’ONU indica que el país està immers en la pitjor crisi humanitària del món

La meitat dels nens del Iemen patiran malnutrició el 2021
2
Es llegeix en minuts

La meitat dels menors de cinc anys patiran desnutrició en un Iemen devastat per la guerra el 2021, i centenars de milers podrien morir com a conseqüència de la falta d’assistència humanitària, tal com han assenyalat aquest diverses agències de de les Nacions Unides. El conflicte que assola aquest país, pobre però estratègicament situat a la península Aràbiga, l’ha sumit ja en la pitjor crisi humanitària del món, segons l’ONU, amb desenes de milers de morts, milions de desplaçats i una població a punt de la fam.

«La desnutrició aguda amenaça la meitat dels nens menors de cinc anys del Iemen durant el 2021», és a dir, a gairebé 2,3 milions de nens, adverteixen des de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef), el Programa Mundial d’Aliments (PMA) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS). «Entre ells, s’espera que 400.000 pateixin desnutrició aguda severa i puguin morir si no reben tractament urgent», van advertir en un comunicat conjunt. Aquestes xifres suposen un augment del 22% respecte a l’any 2020.

«Cada dia que passi sense que s’actuï provocarà la mort de més nens. Les organitzacions humanitàries necessiten urgentment recursos constants i un accés sense obstacles a la població sobre el terreny», va advertir Henrietta Fore, Directora Executiva de l’Unicef. A més, s’espera que al voltant d’1,2 milions de dones embarassades o en període de lactància pateixin també desnutrició aguda el 2021, remarquen també les quatre agències de l’ONU.

Notícies relacionades

Segons aquestes, els nivells de desnutrició aguda severa es troben entre els més alts registrats al Iemen des de l’escalada del conflicte el 2015, quan la coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita va intervenir per recolzar a les forces governamentals contra els rebels houthis, recolzats per l’Iran. «La crisi al Iemen és una barreja nefasta de conflicte, col·lapse econòmic i una greu falta de finançament per a l’ajuda vital», diu el director executiu del PMA, David Beasley. «Hi ha una solució per a la fam: els aliments i el final de la violència», insisteix.

Les Nacions Unides i les organitzacions humanitàries lamenten periòdicament l’escassa ajuda internacional al Iemen, especialment enmig de la pandèmia de Covid. El 2020, el pla de resposta humanitària per a aquest país només ha rebut 1.900 milions de dòlars dels 3.400 milions necessaris, segons van assenyalar des de l’ONU.

Temes:

Nens Iemen Fam