Judici a Trump

‘Impeachment’: l’horror en imatges

  • Els demòcrates converteixen els vídeos inèdits sobre l’assalt al Capitoli en un pilar de l’acusació contra Trump

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Després de tres dies, els fiscals demòcrates tancaven aquest dijous la presentació del seu cas contra Donald Trump en el seu segon ‘impeachment’. A l’espera de la resposta de la defensa de l’expresident i de la posterior votació dels 100 senadors, on de moment es continua augurant una exoneració, queden ja per a la història els arguments metòdics, contundents i també gràfics. Perquè els demòcrates han fet de la imatge i el so un pilar fonamental, revelador, memorable i tan profundament emocional i dolorós com definitiu per assenyalar Trump com l’incitador de la insurrecció que va culminar amb el letal assalt al Capitoli el 6 de gener.

Un demolidor vídeo de més de 13 minuts, imatges i àudios inèdits i les projeccions de tuits i discursos de Trump al llarg dels anys o de declaracions dels seus seguidors han exposat com només les paraules difícilment haurien provocat aquell horror de l’assalt, que va estar a prop de convertir-se en una tragèdia encara més greu. També han apuntat clarament a la responsabilitat de Trump, a la seva falta de remordiment, a la seva resistència a apagar l’incendi que havia provocat i a com, des que era només un candidat, el 2016, va anar abonant el terreny del recurs a la violència. «Era el seu modus operandi», ha dit aquest dijous Jamie Raskin, que dirigeix l’acusació demòcrata.

Avís de violència

Algunes imatges es van exhibir amb un avís sobre el potencial impacte en el públic infantil per la violència, el vessament de sang i el sofriment. D’altres es van acompanyar de gràfics en els quals, intensificant la sensació d’amenaça, un punt vermell mostrava la poca distància que separava la turba dels congressistes. Un vídeo inèdit de l’evacuació de Mike Pence es va acompanyar d’un dels tuits de Trump (marcats en aquest procés com a «proves de l’acusació»), escrit dos minuts abans, assenyalant el seu vicepresident, així com del vídeo d’un dels assaltants llegint aquest tuit amb un altaveu.

La cadena conservadora FoxNews ha deixat de transmetre les projeccions en alguns moments. Alguns senadors republicans van intentar evitar la pantalla mirant cap a les llibretes, els papers... Però les imatges han sigut presents. Com en una pel·lícula de terror, real, no de ficció, es va veure alguns assaltants recorrent els passadissos cridant inquietantment el nom de Nancy Pelosi. I el silenci es va fer eixordador al Senat quan es va projectar el vídeo d’agressions a policies, concretament un en què un agent era aixafat i assaltat i durant un minut, a tot volum, se sentien els seus crits d’angoixa.

 Angoixa i revelació

«Anguniosa» és precisament com molts senadors han descrit l’experiència de tornar a veure el que van viure aquell dia, ara sumant-hi peces que completen el trencaclosques. El trauma reviu però es reactiva també la indignació i la ràbia visceral per l’ocorregut, que és precisament un dels objectius que pretenien els fiscals demòcrates.

 «Trenca el cor i fa que els ulls s’omplin de llàgrimes», explicava Mitt Romney, protagonista d’un dels vídeos inèdits en el qual es veia com un agent de la policia del Capitoli el va salvar amb les seves indicacions de córrer cap a la massa de gent. «Estic enfadada, alterada, trista», deia la senadora Lisa Murkowski apuntant el vídeo com a revelador de «l’enorme» amenaça que van patir ells i la democràcia. «Sabia el que significava córrer per aquests passadissos amb els meus col·legues, però no era conscient de les altres coses que passaven a l’edifici».

Notícies relacionades

 El problema per als fiscals demòcrates és que Romney i Murkowski són dos dels cinc republicans que ja se sabia que estudien l’opció de condemnar Trump. Només un altre, Bill Cassidy, que va votar contra la constitucionalitat del judici polític en una fase prèvia, ha canviat d’opinió Però faria falta que els sis condemnessin i que s’hi afegissin 11 republicans més. De moment, encara que Biden digués dimecres que creu que la contundent presentació demòcrata «pot haver canviat algunes opinions», cap republicà ho ha confirmat.

De fet alguns, tot i que admeten el bon cas que han presentat els fiscals demòcrates, diuen que no canviaran de parer. El senador Kevin Cramer, per exemple, assegurava que el vídeo de reconstrucció dels fets del 6 de gener «està ben fet», però acusava els demòcrates d’haver muntat les imatges «d’una manera que afegeix drama a propòsit» i explicava que no havia afectat la seva opinió sobre la culpabilitat o innocència del president. I Ted Cruz, sense deixar de reconèixer el bon treball dels fiscals retratant la violència, assegurava que «el llenguatge del president no s’acosta al paràmetre legal per a incitació» de la insurrecció. «El resultat està predestinat. El president Trump serà exonerat», deia Cruz, que ha parlat d’«una pèrdua de temps» i ha acusat els demòcrates «d’agitar ràbia partidista».