Tercera sessió del judici polític

Els demòcrates titllen Trump d’«incitador en cap» de l’assalt al Capitoli

Els «fiscals» van argumentar que, amb les seves denúncies sense proves de frau electoral, Trump va sembrar durant setmanes les llavors de l’assalt al Capitoli

Els demòcrates titllen Trump d’«incitador en cap» de l’assalt al Capitoli
3
Es llegeix en minuts

Els «fiscals» demòcrates del segon judici polític a Donald Trump van perfilar aquest dimecres l’expresident dels Estats Units com l’«incitador en cap» de la turba que va assaltar el Capitoli, i el van acusar d’«encoratjar deliberadament» la violència per intentar mantenir-se en el poder i continuaran exposant els seus al·legats aquest dijous en la tercera sessió de l’‘impeachment’.

En la segona jornada del judici polític contra Trump, els demòcrates van exhibir imatges inèdites de l’atac al Capitoli del 6 de gener passat, i van articular un al·legat contundent contra l’expresident, acusat d’«incitar una insurrecció» dels seus seguidors que es va saldar amb cinc morts.

«Les proves demostraran que Donald Trump va abdicar del seu paper com a comandant en cap i es va convertir en l’incitador en cap d’una insurrecció perillosa», va dir el «fiscal» cap de l’«impeachment», el legislador demòcrata Jamie Raskin.

«Els va dir (als seus seguidors) que lluitessin com si fos l’infern, i aquell dia ens van portar l’infern» al Capitoli, va afegir.

Trump va encoratjar les masses

Els «fiscals» van argumentar que, amb les seves denúncies sense proves de frau electoral, Trump va sembrar durant setmanes les llavors de l’assalt al Capitoli, i després de provocar la fúria dels seus votants els va empènyer a actuar, amb un discurs aquell dia a Washington en què va instar els seus seguidors a marxar cap al Congrés i lluitar.

«(Trump) va construir aquesta turba al llarg de molts mesos, repetint els mateixos missatges fins que van creure que els havien robat els seus vots, i els va incitar per poder utilitzar-los per robar-se les eleccions», va resumir el «fiscal» demòcrata Eric Swalwell.

Un altre dels «fiscals», el congressista Ted Lieu, va al·legar que Trump va recórrer a la ira dels seus seguidors perquè «s’havia quedat sense opcions no violentes per mantenir-se en el poder», després de pressionar sense èxit funcionaris en estats clau perquè desafiessin el resultat de les eleccions.

El seu company demòcrata Joe Neguse va assegurar que l’atac era «predictible» atesos els comentaris de Trump, i va descriure les peticions de l’expresident d’«aturar el robatori» de les eleccions com un «cridat a les armes».

Probable condemna

Els responsables de l’acusació són conscients de com d’improbable és que el procés acabi en una condemna per a Trump, ja que per a això es necessitaria un mínim de 67 vots (dos terços del Senat), i els demòcrates només controlen 50 escons de la cambra.

Sense aquesta condemna, els demòcrates no podran aconseguir el seu objectiu principal: la inhabilitació de Trump per exercir càrrecs polítics en el futur.

Malgrat aquest panorama, els «fiscals» van deixar clara la quantitat de proves que apunten a la responsabilitat de Trump en el succeït i van remarcar diversos punts que poden ser especialment convincents per als republicans, com el greu perill en el qual va estar Pence, un membre del seu partit.

«Després del que hem vist avui, no sé com el president Donald Trump podria ser elegit per a la Presidència de nou», va dir als periodistes la senadora republicana Lisa Murkowski, una de les més moderades i que està pensant a votar per condemnar Trump.

Notícies relacionades

S’espera que els «fiscals» acabin aquest dijous el seu al·legat contra Trump i donin pas als arguments dels advocats del president, que no té previst testificar en persona.

La defensa de Trump tindrà –igual que l’acusació– un màxim de 16 hores per exposar el seu cas, i s’espera que el judici polític pugui acabar aquest mateix cap de setmana, tret que es decideixi convocar testimonis.