‘Impeachment’

El Senat declara legítim el judici polític a Trump per l’assalt al Capitoli

Tots els que hi van votar en contra van ser republicans, del partit de Trump

El Senat declara legítim el judici polític a Trump per l’assalt al Capitoli
3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El judici polític a l’expresident nord-americà Donald Trump per la seva responsabilitat en l’assalt al Capitoli va començar aquest dimarts amb un fort contrast entre les estratègies de l’acusació i la defensa, i amb una votació en la qual el Senat va declarar que el procés és legítim i constitucional. Aquest dimecres és el torn dels demòcrates per procedir amb les acusacions.

Més d’un mes després que Trump instés els seus seguidors a marxar cap al Congrés i que una turba irrompés per la força al Capitoli, el Senat va començar el segon judici polític (‘impeachment’, en anglès) contra el ja expresident, que va abandonar el poder fa tres setmanes.

«Els càrrecs contra l’expresident Trump són els més greus mai presentats contra un president en la història dels Estats Units», va afirmar el líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, al començar la sessió.

El primer debat, sobre la Constitució

El fet que Trump sigui el primer president dels Estats Units que s’enfronta a un judici polític quan ja no està en el poder va centrar la sessió inaugural de l’‘impeachment’, el segon que se celebra al Senat contra l’ara exmandatari.

Els advocats de Trump van argumentar que era inconstitucional jutjar-lo políticament quan ja no és a la Casa Blanca, mentre que els «fiscals» demòcrates van defensar el procés, al recordar que avaluava fets que van ocórrer quan encara era president.

«No podem crear una ‘excepció de gener’ a la nostra preuada Constitució, perquè els presidents corruptes tinguin unes setmanes per fer el que vulguin» al final del seu mandat sense temor de ser jutjats, va dir el «fiscal» cap de l’‘impeachment’, el legislador demòcrata Jamie Raskin.

El Senat li va donar la raó unes hores més tard, al decidir que el judici polític contra un president que ja ha abandonat el càrrec sí que és constitucional, per 56 vots a favor i 44 en contra.

Els republicans es posicionen

Tots els que van votar en contra d’aquest tema van ser republicans, del partit de Trump, els integrants del qual han evitat majoritàriament responsabilitzar directament l’exmandatari de l’assalt al Capitoli, que es va saldar amb cinc morts.

No obstant, sis senadors republicans es van afegir al grup demòcrata i van votar a favor de declarar constitucional el procés: Bill Cassidy, Ben Sasse, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney i Pat Toomey.

Aquesta primera votació va servir com a termòmetre de l’ambient al Senat i va remarcar la gran probabilitat que el judici polític acabi en absolució, ja que per condemnar Trump es necessitarien 67 vots i els demòcrates només controlen 50 escons, així que haurien de convèncer almenys 17 republicans.

Un vídeo inèdit

Tot i que el debat de la primera jornada estava centrat en la constitucionalitat, els legisladors demòcrates que exerceixen com a «fiscals» del judici polític no van voler perdre temps, i van iniciar el seu al·legat amb una projecció d’un vídeo de 13 minuts sobre l’assalt al Capitoli i les arengues de Trump als seus seguidors.

Per a molts legisladors, senadors i periodistes que van viure l’assalt en persona el 6 de gener, no va ser fàcil reviure’l a través d’aquest vídeo, i el silenci va ser palpable en el ple del Senat quan les imatges van acabar de reproduir-se.

«Els sons de la turba acaben d’envoltar-nos una altra vegada», va relatar la periodista Emily Cochrane, del diari ‘The New York Times’, que va ser present al Capitoli tant el 6 de gener com en la sessió d’aquest dimecres.

Notícies relacionades

Va ser una mostra del caràcter extraordinari d’aquest judici polític, que gira entorn de fets que els senadors –que exerceixen com a jurat– van viure en primera persona, al contrari que el primer ‘impeachment’ contra Trump, que va versar sobre les seves pressions a Ucraïna.

«Hi ha gent que va morir aquell dia. Agents que han acabat amb ferides al cap i amb dany cerebral [...]. Senadors, aquest no pot ser el nostre futur. Aquest no pot ser el futur dels Estats Units», va remarcar el «fiscal» Raskin en un emotiu al·legat.