Friccions frontereres

Londres demana a Brussel·les relaxar els controls duaners a Irlanda del Nord fins al 2023

  • Els unionistes exigeixen a Johnson la retirada del protocol del Brexit i avisen que boicotejaran el mecanisme fronterer imposat en l’acord amb la UE

  • Els controls als ports de Belfast i Larne segueixen aturats després de l’aparició d’una pintada amenaçadora contra els funcionaris duaners

Londres demana a Brussel·les relaxar els controls duaners a Irlanda del Nord fins al 2023
2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit ha demanat a la Unió Europea (UE) dos anys d’extensió dels períodes de gràcia en els controls duaners de mercaderies entre la Gran Bretanya i Irlanda del Nord, per suavitzar l’impacte que estan tenint aquestes noves inspeccions. Representants del Govern britànic i de la UE havien de discutir aquest dimecres els problemes sorgits, que han generat una forta tensió a la província. Els unionistes nord-irlandesos, contraris al mecanisme ideat per al comerç amb la resta del país, demanen que s’anul·li. I han donat a Boris Johnson fins al març perquè solucioni les friccions que està causant l’entrada en vigor a principis de gener dels acords post-Brexit.

Per evitar una frontera interna amb el sud, Irlanda del Nord es manté al mercat interior comunitari i la unió duanera. La frontera es va situar al mar d’Irlanda, però a la pràctica hi està havent enormes dificultats per fer arribar mercaderies des d’altres parts del Regne Unit, el que ha portat a l’escassetat d’alguns productes als supermercats nord-irlandesos. A això se suma el gran malestar generat per l’intent fallit de la UE de suspendre divendres part del Protocol per a Irlanda del Nord a fi de prevenir que les vacunes fabricades a Europa creuin la frontera i arribin a la Gran Bretanya. Johnson va prometre en la sessió de control setmanal a la Cambra dels Comuns que farà «tot el necessari» perquè es respecti el procés de pau i la unitat del país. «És lamentable que la UE sembli voler sembrar dubtes sobre l’acord de Divendres Sant, els principis del procés de pau, quan sembla demanar una frontera a l’illa d’Irlanda», va afirmar.

Boicot unionista

Notícies relacionades

La ministra principal nord-irlandesa i líder del principal partit unionista (DUP), Arlene Foster, va fer juntament amb altres membres de la formació una reunió virtual amb Johnson. El seu partit ha llançat una campanya demanant l’abandonament del protocol i rebutjant la frontera del mar d’Irlanda. «Li hem deixat clar al primer ministre que volem solucions permanents i l’eliminació de les barreres entre la Gran Bretanya i Irlanda del Nord. Mesures com posar una tireta o períodes de gràcia no solucionaran aquests problemes», va advertir Foster en un comunicat. El DUP va demanar a Johnson que protegeixi «la integritat de tot el Regne Unit» i va recalcar que s’oposarà en el futur a qualsevol legislació en el Govern autònom de l’Assemblea de Stormont i es negarà a participar en qualsevol intercanvi relacionat amb el protocol amb el Govern de Dublín.

Dilluns, els 12 empleats del Govern nord-irlandès encarregats de les inspeccions als ports de Belfast i Larne van ser enviats a casa després de l’aparició d’una pintada amenaçadora, a les instal·lacions portuàries, atribuïda en principi als paramilitars lleialistes i a protestants radicals. «All Border Poststaff are Targets» («tots els empleats dels llocs fronterers són objectius»), havien escrit. Les autoritats locals van decidir retirar el personal per l’«augment d’activitats sinistres i amenaçadores en setmanes recents». Aquest dimecres no es van reprendre els controls malgrat que la policia insisteix que no hi ha proves que els paramilitars estiguin involucrats en una campanya d’intimidació i considera que la pintada es tracta d’una obra d’individus descontents o de petits grups. Els republicans del Sinn Féin, que persegueixen la reunificació de l’illa, també han recolzat la retirada dels funcionaris que se senten amenaçats.