Per rearmar-se

Expulsen de Justícia de Pau un excap de les FARC

Merchán Gómez va aparèixer en un vídeo on exmembres de la guerrilla anunciaven la seva tornada a la violència contra l’Estat

Expulsen de Justícia de Pau un excap de les FARC
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Justícia Especial per a la Pau (JEP) de Colòmbia va expulsar de la seva jurisdicció Iván Olivo Merchán Gómez, que va aparèixer en un vídeo divulgat el 2019 en què exmembres de les FARC van anunciar el seu rearmament contra l’Estat, va informar aquest dimarts l’alt tribunal, segons reporta EFE.

La Sala d’Amnistia de la Jurisdicció Especial per a la Pau va dir en un comunicat que va declarar Merchán «com a desertor armat» per això perd tots els beneficis que li atorgava la JEP i el Sistema Integral de Veritat, Justícia, Reparació i no Repetició.

La JEP, va afegir la informació, va establir «plenament que Merchán apareix en un vídeo, divulgat el 29 d’agost del 2019, en el qual alguns exmembres de les FARC-EP van anunciar públicament el seu rearmament contra l’Estat colombià».

Les dissidències de les FARC les encapçalen l’exnegociador de pau de l’antiga guerrilla Luciano Marín, àlies ‘Iván Márquez’; Hernán Darío Velásquez, àlies ‘el Paisa’, i Seuxis Paucias Hernández, àlies ‘Jesús Santrich’.

Ells són part de la vintena d’excaps guerrillers que van anunciar el retorn a les armes. En aquest grup també hi ha Henry Castellanos, àlies ‘Romaña’; José Manuel Sierra, àlies ‘Aldinever’, i José Vicente Lesmes, àlies ‘Walter Mendoza’.

Segons la sala, Merchán «va incomplir de manera greu amb les condicions constitucionals i legals per mantenir i eventualment accedir als diferents tractaments penals especials i beneficis econòmics instituïts» en l’acord de pau firmat entre el Govern colombià i les FARC el 2016.

Per incomplir amb l’acord de pau la JEP també va expulsar Iván Márquez, Aldinever, Romaña, Jesús Santrich i el Paisa per haver tornat a les armes.

D’altra banda, la Sala d’Amnistia va decidir no expulsar de la JEP Elmer Caviedes a l’establir que aquest no va participar en el vídeo en què les dissidències van anunciar el seu rearmament.

Notícies relacionades

«Tenint en compte les proves pròximes [...] la sala va declarar que Caviedes no apareix en el vídeo de rearmament i que sí que ha complert les obligacions d’abandó d’armes i no reincidència del règim de condicionalitat», diu la sentència.

Afegeix el document que l’excap guerriller «va complir amb les obligacions del règim de condicionalitat. A més, es va reiterar al compareixent que ha de continuar complint totes les obligacions del règim de condicionalitat, incloent-hi, però no limitades, el deure d’aportar veritat».

Temes:

FARC Colòmbia