‘Impeachment’

Els demòcrates acusaran Trump de ser «singularment responsable» de l’assalt al Capitoli

  • Consideren que va atacar «violentament el procés democràtic» i no té dret a presentar-se el 2024, segons els arguments que esgrimiran en el judici polític

  • La defensa de l’expresident argüirà que ni va ser responsable ni va mirar d’impedir que el Congrés certifiqués la victòria de Biden

Els demòcrates acusaran Trump de ser «singularment responsable» de l’assalt al Capitoli
1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

A una setmana perquè comenci el segon judici polític contra Donald Trump al Congrés dels Estats Units per incitar l’assalt al Capitoli del 6 de gener, els demòcrates han presentat els arguments legals que esgrimiran durant el procés. En un memoràndum de 80 pàgines, els anomenats ‘mànagers’ de l’‘impeachment’, encarregats d’exercir com a advocats de l’acusació, esgrimeixen que l’expresident va posar en perill els pilars de la democràcia nord-americana al mirar de subvertir el resultat de les eleccions presidencials de novembre per perpetuar-se en el poder. El document acusa el republicà de ser «singularment responsable» de l’atac violent que va segar la vida de cinc persones i va ferir 170 agents de les forces de l’ordre. 

Notícies relacionades

Amb Trump ja fora del poder, els demòcrates aspiren a inhabilitar-lo de per vida per impedir que pugui presentar-se a les eleccions del 2024. «Un president que ataca violentament el procés democràtic no té dret a participar-hi», afirma el document. És bastant improbable, no obstant, que Trump acabi sent condemnat, un desenllaç que requeriria el suport de 17 dels 50 senadors republicans. Fa només uns dies, 45 d’ells van recolzar una moció fallida que va mirar de frenar el judici al declarar-lo «inconstitucional«pel fet que Trump ja no és al poder.

Defensa dels advocats de Trump

«Si provocar disturbis violents contra una sessió conjunta del Congrés no és una ofensa mereixedora d’un ‘impeachment’, no podem imaginar-nos quin tipus d’ofensa podria ser-ho», afegeixen els mànagers demòcrates després de precisar que l’opció nuclear de la política nord-americana es va concebre perquè el president pugui retre comptes per les accions de tot el seu mandat, des del primer a l’últim dia. Serà la interpretació d’uns davant la interpretació d’altres perquè els conservadors argumentaran que Trump ni és responsable de l’atac al Capitoli ni va mirar en cap moment d’impedir que el Congrés certifiqués la victòria de Joe Biden. Així es desprèn del memoràndum que han presentat aquest dimarts, on també afirmen que les paraules de l’expresident demanant als seus seguidors que marxessin fins al Capitoli i «lluitessin a mort» per defensar el país estan protegides per la llibertat d’expressió.