Drets Humans

Hondures ratifica una reforma que prohibeix l’avortament i el matrimoni igualitari

El decret de llei va ser recolzat per 90 dels 128 diputats del Parlament hondureny

Hondures ratifica una reforma que prohibeix l’avortament i el matrimoni igualitari
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament d’Hondures va ratificar aquest dijous un decret de llei que reforma l’article 67 de la Constitució, orientat a prohibir l’avortament i el matrimoni entre persones del mateix sexe al país centreamericà, malgrat el rebuig de diverses organitzacions nacionals i internacionals, segons informa EFE.

El secretari del Congrés Nacional, Tomás Zambrano, va dir que la reforma va ser aprovada el 21 de gener i ha sigut ratificada avui en la segona sessió del quart i últim període 2018-2022, que es va establir aquest dilluns.

La reforma va ser ratificada per 90 dels 128 diputats que integren el Congrés Nacional, en el qual el governant Partido Nacional té 61 escons, va indicar Zambrano, diputat oficialista.

La iniciativa, va explicar el parlamentari, reforma l’article 67 de la Constitució d’Hondures i ara es llegirà: «Al que està per néixer se’l considerarà nascut per a tot el que l’afavoreixi dins dels límits establerts per la Llei. Es considera prohibida i il·legal la pràctica de qualsevol forma d’interrupció de la vida des de la seva concepció».

La reforma només pot ser eliminada amb els vots de tres quartes parts dels 128 diputats que integren el poder Legislatiu d’Hondures, va assenyalar.

«Seran nul·les i invàlides les disposicions legals que es creïn posteriorment a la vigència del present article que estableixin el contrari», va remarcar Zambrano.

Matrimoni igualitari

Els parlamentaris també van ratificar la reforma de l’article 112 de la Constitució sobre la prohibició del matrimoni entre persones del mateix sexe a Hondures.

L’article 112 de la Constitució hondurenya assenyala que es reconeix el dret de l’home i de la dona a contraure matrimoni, així com la igualtat jurídica dels cònjuges» i destaca a més que «Es prohibeix el matrimoni i la unió de fet entre persones del mateix sexe. Els matrimonis o unions de fet entre persones del mateix sexe celebrats o reconeguts sota les lleis d’altres països no tindran validesa a Hondures».

Diverses organitzacions hondurenyes i internacionals han rebutjat l’aprovació del decret que prohibeix de forma absoluta l’avortament i el matrimoni entre persones del mateix sexe.

El Centre de Drets de Dones (CDM) d’Hondures va lamentar a Twitter que el Parlament hagi ratificat el decret malgrat els «arguments mèdics i socials» que l’organització feminista Somos Muchas va presentar als diputats.

«Malgrat arguments mèdics i socials que des de @SomosMuchasHN es van fer arribar a diputats i diputades del @Congreso_HND HOY s’ha ratificat la reforma dels art 67 i 112 que prohibeixen l’avortament i el matrimoni igualitari, basant-se en arguments religiosos. #AlertaFeminista», va indicar el CDM.

Notícies relacionades

Cristian González Cabrera, investigador de l’organització Human Rights Watch (HRW), també es va pronunciar en contra de la ratificació del decret assenyalant a Twitter que «això tindrà conseqüències nefastes per a moltes nenes, dones i persones LGBT» i va instar el president hondureny, Juan Orlando Hernández, a «vetar aquesta llei».

L’avortament és penalitzat a Hondures en totes les seves formes des de 1997 i diverses iniciatives per legalitzar-lo no han tingut ressò entre els diputats.