Impeachment

El judici contra Trump passa al Senat amb el recolzament minvant dels republicans

  • La Cambra de Representants traslladarà aquest dilluns al Senat l’acusació contra l’expresident

  • Els recolzaments republicans a l’‘impeachment’ perden manxa a mesura que s’acosta l’inici del procés

El judici contra Trump passa al Senat amb el recolzament minvant dels republicans
2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El procés per jutjar políticament Donald Trump continua prenent forma. La Cambra de Representants es disposava a enviar aquest dilluns al Senat el plec de càrrecs contra l’expresident, un dels tràmits indispensables perquè pugui començar el judici a la Cambra alta el pròxim 9 de febrer, la data pactada pels líders dels dos partits en el Congrés.

Trump està acusat d’incitar la insurrecció del 6 de gener passat, quan centenars dels seus seguidors van irrompre el Capitoli amb la intenció d’impedir que se certifiqués la victòria electoral de Joe Biden, un assalt que va deixar cinc morts. Serà el primer president sotmès a dos processos d’‘impeachment’ durant el seu mandat i el primer a ser jutjat després d’haver abandonat el poder. 

Els demòcrates necessiten 17 vots dels senadors republicans per poder condemnar Trump amb l’objectiu d’inhabilitar-lo de per vida i impedir que pugui presentar-se a les eleccions el 2024. No és una meta impossible, tenint en compte que una desena de conservadors van recolzar l’acusació contra el ja expresident a la Cambra alta, però la indignació en el seu partit sembla anar remetent a mesura que passen els dies.

Trump amenaça de crear un partit nou

Entre altres coses per les advertències que arriben des de l’entorn de Trump, que amenaça de crear un partit independent per ajustar comptes amb els seus correligionaris si no es distancien de l’‘impeachment’ promogut pels demòcrates. «El president ha deixat clar que el seu objectiu passa per recuperar el Congrés el 2022», ha dit el seu assessor, Jason Miller. «No hi ha res planejat més enllà d’això, però dependrà del que facin els senadors republicans». 

Els líders del partit han condemnat les accions de Trump que van desembocar en l’assalt al Capitoli, un canvi de postura substancial respecte al primer ‘impeachment’, quan només un republicà va votar a favor de condemnar el seu líder per les gestions a Ucraïna per incriminar Biden i la seva família. Però creix el cor d’aquells que consideren que seria inconstitucional jutjar un president després que hagi abandonat el poder. D’altres, simplement, esgrimeixen que no serviria més que per fomentar la divisió social al país. 

Notícies relacionades

«El judici és estúpid i contraproductiu», ha dit el senador republicà, Marco Rubio. «Ja tenim una flama encesa en aquest país, de manera que seria com posar-li gasolina». També implica els seus riscos per a Biden, tot i que la decisió de postergar fins al 9 de febrer l’inici del procés, permetrà que el Senat tingui uns dies per confirmar els alts càrrecs del seu Govern i debatre alguna de les seves primeres propostes, com el paquet d’estímul de 1.900 milions de dòlars.

Biden, en marxa

El demòcrata no està perdent el temps. Aquest dilluns ha firmat una ordre executiva per permetre que els transgènere puguin servir en l’Exèrcit, aixecant el veto imposat pel seu predecessor. Abans que acabi el dia firmarà un segon decret per promoure la indústria nord-americana obligant el Govern a comprar productes manufacturats al país.