Judici polític a l’expresident

El Congrés enviarà l’‘impeachment’ de Trump al Senat dilluns

  • El líder dels republicans al Senat, Mitch McConnell, va proposar a la cambra retardar dues setmanes més el judici perquè el seu equip legal tingués temps de preparar la defensa

  • Nancy Pelosi enviarà previsiblement aquest dilluns el debat a la cambra llevat que arribés a un altre acord

1
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha avançat aquest divendres que la iniciativa de destitució contra l’expresident Donald Trumps’enviarà al Senat aquest dilluns. «Serà aviat. No crec que tard massa, però ha de fer-se», va dir als periodistes la líder demòcrata aquest mateix dijous.

El Senat haurà de determinar l’estructura d’un judici contra Trump, que seria el primer expresident nord-americà que s’enfronti a aquest procés al Congrés. Trump serà jutjat pel seu paper en l’assalt al Capitoli i la suposada incitació a a violència. Biden, que va assumir la presidència del país dimecres, s’ha pronunciat contra Trump per haver inspirat els seus partidaris el 6 de gener a marxar cap al Capitoli, on van provocar uns violents disturbis que van deixar cinc morts, entre ells un policia.

La notícia que Nancy Pelosi transmetrà la iniciativa de judici polític dilluns estableix una data límit perquè el líder republicà al Senat, Mitch McConnell, i el líder de la majoria del Senat, Chuck Schumer, hagin d’acordar les regles per al judici de Donald Trump. Llevat que Schumer i McConnell puguin arribar a un acord perquè passi d’una altra manera, el judici polític començaria dimarts.

Proposta d’ajornament

McConnell va proposar a la cambra retardar dues setmanes més el judici perquè el seu equip legal tingués temps de preparar la defensa. McConnell ja havia deixat la porta oberta anteriorment per recolzar un judici contra Trump, però diversos membres del seu grup s’hi han pronunciat en contra.

Notícies relacionades

No obstant, Biden va fer de la unitat nacional un tema clau en el seu discurs d’investidura dimecres, dient que s’ha de «posar fi a aquesta guerra incivil» que enfronta els nord-americans amb diferents perfils polítics. Portar Trump a judici només «obriria la capsa de Pandora», va dir dimecres a la Fox News el senador Lindsey Graham, un estret aliat de l’expresident, hores després de la presa de possessió de Biden. Impugnar i condemnar un mandatari sortint «és un exercici polític que dividirà encara més el país i, crec, acabarà destruint la presidència», va afegir.

Els paràmetres d’un judici al Senat seran determinats en gran manera pels demòcrates, que ara controlen la cambra.