El virus a Europa

Portugal tanca totes les escoles davant l’avanç de la Covid

  • El Govern mantindrà les aules tancades durant almenys dues setmanes

  • Costa justifica la mesura a causa de la propagació de la variant britànica

Portugal tanca totes les escoles davant l’avanç de la Covid
2
Es llegeix en minuts

El Govern portuguès ha cedit finalment a les pressions dels epidemiòlegs i de l’oposició i tancarà totes les escoles durant dues setmanes. Una mesura que entrarà en vigor a partir d’aquest divendres i que el primer ministre, António Costa, ha justificat per l’avanç de la soca britànica al país. «Hem verificat que hi ha un creixement molt accentuat de la presència d’aquesta soca. La setmana passada teníem un 8% de prevalença, aquesta setmana en tenim un 20% i els estudis apunten que podem arribar a un 60% en les pròximes setmanes», ha assegurat Costa.

El primer ministre ha anunciat que la interrupció de les aules es veurà compensada més endavant, amb l’extensió del calendari escolar. L’Executiu també facilitarà als pares les faltes justificades a la feina, mantindrà oberts els centres d’acolliment per als menors de 12 anys els pares dels quals treballin en serveis essencials i continuarà recolzant els beneficiaris de les beques menjador.

Notícies relacionades

 Costa ha insistit, no obstant, que les escoles no són els principals focus de contagis. «Les escoles no són el focus de transmissió. El fet de tancar les escoles per protegir els alumnes i professors no implica que les mesures de limitació de circulació i de confinament domiciliari hagin de ser descuidades», ha advertit. L’Executiu s’havia resistit fins ara al tancament dels centres pels «grans perjudicis» que suposa la interrupció del procés d’aprenentatge.

Suspensió de judicis 

A més del tancament dels centres educatius, el Govern també ha ordenat la suspensió dels processos judicials no urgents i el tancament de les oficines d’atenció a la ciutadania. Unes mesures que se sumen a les ja dictades en els últims dies, com el tancament del comerç no essencial i de l’hostaleria –que només pot fer encàrrecs per emportar–, així com de cines, teatres i sales de concerts. La celebració d’actes religiosos està permesa, tot i que l’església catòlica ha anunciat que cancel·larà totes les misses a partir de dissabte. En definitiva, es tracta d’unes restriccions molt semblants a les de la primera onada. Portugal passa el pitjor moment de la pandèmia: aquest dijous s’ha registrat un nou rècord de morts, 221, i la segona pitjor xifra de contagis, 13.544. El nombre d’hospitalitzacions ha arribat a un nou màxim i els ingressos a les ucis han superat la barrera dels 700, amb alguns hospitals obligats a traslladar pacients a altres centres i fins i tot a hospitals de campanya.