Estrella emergent
Qui és Amanda Gorman, la poetessa que va captivar els EUA a la investidura de Biden
Amb tan sols 22 anys, la jove artista afroamericana va llançar un aplaudit missatge d’unió
Criada per una mare soltera, és des de petita una noia prodigi al món de la poesia

«Si bé la democràcia pot retardar-se en ocasions, no se la pot reprimir permanentment». La insurrecció colpista del 6 de gener contra el Capitoli va projectar al món la profunda fractura que recorre els Estats Units. Una divisió que va servir per inspirar Amanda Gorman, la jove poetessa de 22 anys que amb els seus emocionants versos va posar el primer punt de sutura al país i va aconseguir eclipsar, per uns moments, la cerimònia d’inauguració de la presidència de Joe Biden.
Autodescrita com «una noia negra flaca, descendent d’esclaus, criada per una mare soltera» que es troba «recitant» davant un president, Gorman s’ha convertit en qüestió d’hores en una estrella global. El seu llibre de poemes, titulat «El turó que escalem» amb referència a la seu del Congrés assaltada pels partidaris del ja expresident Donald Trump, s’ha convertit en el llibre més venut a Amazon i el seu compte de Twitter ha passat a sumar més d’1,2 milions de seguidors després de les lloances de Barack Obama o Oprah Winfrey.
On a day for the history books, @TheAmandaGorman delivered a poem that more than met the moment. Young people like her are proof that "there is always light, if only we're brave enough to see it; if only we're brave enough to be it." pic.twitter.com/mbywtvjtEH
— Barack Obama (@BarackObama) 20 de enero de 2021
Amb una veu tranquil·la i delicats gestos, la poetessa establerta a Los Angeles va retratar un país sota l’amenaça d’«una força que destruirà la nostra nació, en lloc de compartir-la», fent una bonica crida a la unitat. Unes paraules inspirades en els grans discursos de personatges històrics com l’expresident Abraham Lincoln o el reverend Martin Luther King Jr., així com del popular musical ‘Hamilton’.
Com Biden, Gorman va patir quequeig de petita, una cosa que va afectar la seva infància però que també la va motivar a començar a escriure. Ahir, tot això va desaparèixer. «Ha estat el que serà un dels moments més importants de la meva carrera. Era com si mirés d’escalar una muntanya d’una sola vegada, sentia que m’anava a desmaiar», ha explicat al ‘The New York Times’.
Nena prodigi
Només cinc grans noms més de la poesia com Robert Frost i Maya Angelou ja havien recitat els seus versos en una inauguració presidencial, però mai ho havia fet ningú tan jove. Les escales del Capitoli que dues setmanes enrere eren trepitjades per supremacistes blancs i conspiracionistas han servit de podi per a la projecció internacional de Gorman, però el seu nom ja era conegut en els cercles literaris.
Amb tan sols 16 anys, Gorman va guanyar el seu primer premi de poesia i, amb 19, va rebre el títol de «millor poeta jove» dels EUA. Aleshores, aquesta noia prodigi ja estudiava sociologia a la Universitat de Harvard. Un vídeo seu recitant a la biblioteca va captar l’atenció de Jill Biden, primera dama i dona del ja 46è president, que la va elegir per a la inauguració presidencial.
Notícies relacionadesPassat, present i també un futur brillant. Gorman té dos llibres a punt de publicar-se, un d’ells al setembre, i ja ha comentat que li agradaria presentar-se com a candidata a la presidència el 2036 inspirada pels assoliments de l’actual vicepresidenta, Kamala Harris, a qui veu com un referent per a les dones afroamericanes. «La seva victòria és una victòria per a totes», ha assenyalat al ‘LA Times’.
Wasn't @TheAmandaGorman’s poem just stunning? She's promised to run for president in 2036 and I for one can't wait. pic.twitter.com/rahEClc6k2
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) 20 de enero de 2021
Amb el seu poema, Gorman també pretén inspirar noves generacions que abracin la concòrdia i el respecte per començar a recosir la bretxa que divideix els EUA: «Reconstruirem, reconciliarem i recuperarem / cada racó conegut de la nostra nació i cada racó anomenat el nostre país / la nostra gent diversa i bonica emergirà, malmesa i bonica / Quan arribi el dia sortirem de l’ombra / amb passió i sense por / La nova alba floreix mentre l’alliberem / Perquè sempre hi ha llum / si només som prou valents per veure-la / Si només som prou valents per ser-la».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Habitatge turístic Multes de fins a mig milió d’euros per als propietaris d’habitatges que no realitzin aquest tràmit
- Òbit Qui era Diogo Jota, el jugador del Liverpool mort en un accident de trànsit a Zamora
- Servei al límit "¿Per què no surt el meu tren?" Així controla Rodalies les incidències des del seu Centre de Gestió
- Directius Mor l’exdirector de Port Aventura i Riu Hotels, l’empresari mallorquí Lluís Rullan Colom
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Ocupacions d'estiu De provador de platges a tastador de gelats: les ocupacions més singulars de la temporada d'estiu
- Incidències Un transformador que fon fusibles deixa més d’una setmana sense llum unes 160 llars i comerços de Barcelona
- Trama Koldo Ministres amb seient a Ferraz donen per fet una «reestructuració» en el PSOE «no només limitada a Organització»