Estrella emergent

Qui és Amanda Gorman, la poetessa que va captivar els EUA a la investidura de Biden

  • Amb tan sols 22 anys, la jove artista afroamericana va llançar un aplaudit missatge d’unió

  • Criada per una mare soltera, és des de petita una noia prodigi al món de la poesia

Qui és Amanda Gorman, la poetessa que va captivar els EUA a la investidura de Biden
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Si bé la democràcia pot retardar-se en ocasions, no se la pot reprimir permanentment». La insurrecció colpista del 6 de gener contra el Capitoli va projectar al món la profunda fractura que recorre els Estats Units. Una divisió que va servir per inspirar Amanda Gorman, la jove poetessa de 22 anys que amb els seus emocionants versos va posar el primer punt de sutura al país i va aconseguir eclipsar, per uns moments, la cerimònia d’inauguració de la presidència de Joe Biden.

Autodescrita com «una noia negra flaca, descendent d’esclaus, criada per una mare soltera» que es troba «recitant» davant un president, Gorman s’ha convertit en qüestió d’hores en una estrella global. El seu llibre de poemes, titulat «El turó que escalem» amb referència a la seu del Congrés assaltada pels partidaris del ja expresident Donald Trump, s’ha convertit en el llibre més venut a Amazon i el seu compte de Twitter ha passat a sumar més d’1,2 milions de seguidors després de les lloances de Barack Obama o Oprah Winfrey.

Amb una veu tranquil·la i delicats gestos, la poetessa establerta a Los Angeles va retratar un país sota l’amenaça d’«una força que destruirà la nostra nació, en lloc de compartir-la», fent una bonica crida a la unitat. Unes paraules inspirades en els grans discursos de personatges històrics com l’expresident Abraham Lincoln o el reverend Martin Luther King Jr., així com del popular musical ‘Hamilton’.

Com Biden, Gorman va patir quequeig de petita, una cosa que va afectar la seva infància però que també la va motivar a començar a escriure. Ahir, tot això va desaparèixer. «Ha estat el que serà un dels moments més importants de la meva carrera. Era com si mirés d’escalar una muntanya d’una sola vegada, sentia que m’anava a desmaiar», ha explicat al ‘The New York Times’.

Nena prodigi

Només cinc grans noms més de la poesia com Robert Frost i Maya Angelou ja havien recitat els seus versos en una inauguració presidencial, però mai ho havia fet ningú tan jove. Les escales del Capitoli que dues setmanes enrere eren trepitjades per supremacistes blancs i conspiracionistas han servit de podi per a la projecció internacional de Gorman, però el seu nom ja era conegut en els cercles literaris.

Amb tan sols 16 anys, Gorman va guanyar el seu primer premi de poesia i, amb 19, va rebre el títol de «millor poeta jove» dels EUA. Aleshores, aquesta noia prodigi ja estudiava sociologia a la Universitat de Harvard. Un vídeo seu recitant a la biblioteca va captar l’atenció de Jill Biden, primera dama i dona del ja 46è president, que la va elegir per a la inauguració presidencial.

Notícies relacionades

Passat, present i també un futur brillant. Gorman té dos llibres a punt de publicar-se, un d’ells al setembre, i ja ha comentat que li agradaria presentar-se com a candidata a la presidència el 2036 inspirada pels assoliments de l’actual vicepresidenta, Kamala Harris, a qui veu com un referent per a les dones afroamericanes. «La seva victòria és una victòria per a totes», ha assenyalat al ‘LA Times’.

Amb el seu poema, Gorman també pretén inspirar noves generacions que abracin la concòrdia i el respecte per començar a recosir la bretxa que divideix els EUA: «Reconstruirem, reconciliarem i recuperarem / cada racó conegut de la nostra nació i cada racó anomenat el nostre país / la nostra gent diversa i bonica emergirà, malmesa i bonica / Quan arribi el dia sortirem de l’ombra / amb passió i sense por / La nova alba floreix mentre l’alliberem / Perquè sempre hi ha llum / si només som prou valents per veure-la / Si només som prou valents per ser-la».