GUERRA CIVIL SÍRIA

Devastació i inundacions als camps de refugiats de Síria

  • Les pluges neguen la regió d’Idlib, controlada per l’oposició i on malviuen més d’un milió de persones en tendes de campanya

  • La zona, a més, és atiada per un coronavirus que està absolutament descontrolat i pels bombardejos de Damasc, sempre presents i amenaçadors

Devastació i inundacions als camps de refugiats de Síria
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

«Els camps s’han convertit en un llac». Així descriu un sirià l’estat dels camps de refugiats de la regió opositora d’Idlib, que, després d’un temporal de pluges aquesta setmana, han quedat completament inundats, i deixen el seu milió d’habitants completament a la deriva. 

«Em temo el pitjor per a la gent que viu als camps. Des de fa mesos, aquí la Covid està desbocada. Si abans era impossible mantenir la distància... ara menys. Els hospitals ja són plens de casos», explica Muhammad, que no viu als camps sinó a la ciutat d’Idlib. 

Com la majoria dels sirians que són forçats a habitar en tendes de campanya al nord-oest de Síria, Muhammad és un desplaçat per la guerra. Ell és de Damasc, com molts altres a Idlib. En l’actualitat, aquesta regió acull prop de tres milions de persones; d’elles, més de la meitat són desplaçats de guerra

La majoria malviuen als camps, que van ser creats fa un any. El febrer del 2020, el règim de Damasc, comandat per Bashar al-Assad i ajudat per Rússia i l’Iran, va llançar una ofensiva amb tot per reconquistar Idlib, una de les poques zones de Síria sota control opositor. En poques setmanes, van conquistar tot el sud de la regió, i els civils que vivien allà van fugir al nord, cap a la frontera turca. La seva esperança era que els turcs, els veïns del nord, obrissin les portes davant l’avanç d’Assad.

Però Turquia mai les va obrir i, així, prop d’un milió de persones es va quedar encallada en aquests nous camps de refugiats, sense cap infraestructura i que consisteixen en tendes de campanya posades en camps de terra que, a l’hivern, amb l’arribada de les pluges i les baixes temperatures, es converteixen en piscines de fang. 

Va passar l’any passat i ha tornat a passar enguany: desenes de milers de refugiats sirians als camps ho han perdut tot al fang. Aquest dijous, els Cascos Blancs, una organització humanitària siriana formada per equips de rescat, van confirmar la mort d’un nen en un dels camps. Li va caure un mur de formigó a sobre.

Sota zero


I el pitjor, no obstant, encara no ha arribat. Els termòmetres, en els pròxims dies, baixaran a diversos graus sota zero durant la nit a la regió. En molts camps ja ha nevat. 

Notícies relacionades

«Expulsats de les seves cases per les bombes i la brutalitat de la guerra, les seves noves vivendes són pous plens d’aigua contaminada i plena de malalties. Suporten temperatures sota zero i gana. Hi ha éssers humans que estan sent forçats a viure en camps de fang mentre el món mira a un altre costat. Aquestes condicions són un seriós risc per a les vides dels milers de nens i persones grans que viuen als camps. La humanitat ha de prevaler», han dit els Cascos Blancs en un comunicat.

Aquest temporal, a més, ha arribat en un moment crític per a Idlib: en els últims mesos, Assad ha estat acumulant tropes envoltant la regió, i els rumors que una nova ofensiva pot tenir lloc a la zona són cada vegada més insistents. Si no s’ha produït ja, opinen molts experts, ha sigut a causa de la crisi del coronavirus.