Nomenaments de Biden

Yellen demana actuar «sense estar-se de res» per combatre la crisi

Ha criticat les pràctiques comercials de la Xina, a qui assenyala com a «competidor estratègic» dels EUA

abertran32181635 in this wednesday  feb  25  2015  file photo  fede151216092345

abertran32181635 in this wednesday feb 25 2015 file photo fede151216092345 / Pablo Martinez Monsivais

2
Es llegeix en minuts

La pròxima secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ha reforçat les expectatives que la nova Administració sota la presidència de Joe Biden introdueixi un pla d’estímul massiu per reactivar l’economia, remarcant que en circumstàncies com les actuals «el més intel·ligent és actuar sense estar-se de res».

En aquest sentit, l’expresidenta de la Reserva Federal dels EUA va remarcar la importància d’aprofitar l’entorn de baixos tipus d’interès per realitzar inversions en infraestructures i per millorar la competitivitat de l’economia nord-americana, malgrat que això tingui implicacions per a la trajectòria fiscal.

«És molt important proporcionar aquest alleujament ara», ha afirmat Yellen en la seva compareixença davant el Comitè de Finances del Senat, on ha defensat que en les circumstàncies actuals els reptes que els EUA tenen per endavant són «posar els nord-americans a treballar i derrotar la pandèmia». En aquest sentit, l’economista ha assenyalat la importància d’apostar per inversions netes i sostenibles, com el cotxe elèctric, que poden generar oportunitats de bons llocs de treball per als ciutadans.

Paquet d’ajuts

El president electre dels EUA, Joe Biden, va anunciar la setmana passada un paquet d’ajut econòmic valorat en 1,9 bilions de dòlars (1,6 bilions d’euros) per fer front a la crisi econòmica provocada per la crisi del coronavirus. Així mateix, la futura secretària del Tresor dels EUA va defensar la importància que el tipus de canvi del dòlar sigui determinat pel mercat, remarcant que els EUA no pretenen debilitar la moneda per obtenir avantatges comercials.

«Crec en els tipus de canvi determinats pels mercats que reflecteixen les variacions en l’acompliment econòmic i faciliten els ajustos, per la qual cosa no és acceptable la manipulació intencionada de la moneda per aconseguir avantatges comercials», ha advertit.

Yellen, de 74 anys, va ocupar la presidència de la Reserva Federal dels EUA entre el 2014 i el 2018, càrrec per al qual va ser nominada per Barack Obama després de la marxa de Ben Bernanke i en el qual es va ocupar de culminar la normalització de la política monetària nord-americana després de les mesures extraordinàries adoptades pel seu predecessor per fer front a la crisi financera global, incloent cinc pujades dels tipus d’interès.

Advertència a la Xina

Notícies relacionades

D’altra banda, l’economista no ha dubtat a assenyalar la Xina com «el gran competidor estratègic» dels EUA, afegint que està llesta per fer front a les males pràctiques comercials del gegant asiàtic en col·laboració amb els aliats nord-americans.

En aquest sentit, Yellen no ha dubtat a assenyalar entre aquestes pràctiques «abusives i il·legals» el robatori de propietat intel·lectual i la transferència forçosa de tecnologia, «minant la competitivitat de les empreses nord-americanes».