crisi política a Itàlia

Conte salva el Govern després d’aconseguir per la mínima la confiança del Senat

  • El primer ministre italià, que haurà de governar en minoria, obrirà consultes ara amb el president del país

  • Un total de 156 senadors han votat al seu favor, 140 ho han fet en contra i 16 s’han abstingut

Conte salva el Govern després d’aconseguir per la mínima la confiança del Senat
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Itàlia ha frenat, de moment, caure al precipici. Els senadors italians han rebutjat –en una sessió que ha conclòs a crits i en caos– per un estret marge retirar el recolzament al Govern de Giuseppe Conte, que representa la continuïtat en un moment tan delicat i de profunda crisi econòmica. En la votació han sigut claus els senadors vitalicis i els trànsfugues, parlamentaris reclutats a última hora pel Govern i procedents d’altres forces polítiques.

S’han dissipat així els pitjors auguris que en aquests dies han tingut en suspens la població italiana, la Unió Europea i els mercats financers, que en els dies passats han estat molt atents a la tempesta que va desencadenar Matteo Renzi, el líder d’Itàlia Viva, que la setmana passada va anunciar la seva sortida de la coalició governamental. Es temia un govern de tecnòcrates o, pitjor encara, unes eleccions anticipades. De moment, això no passarà.

Això sí, les corbes s’aplanen però el perill segueix. I això perquè el marge de victòria de Conte no és –per a res– folgat. En concret, l’advocat italià ha aconseguit el recolzament de 156 senadors, mentre que 140 s’han pronunciat en contra i 16 s’han abstingut. Aquesta ha sigut l’última consigna de Renzi, després que es filtrés que fins i tot les bases del seu propi partit refusaven votar en contra del Partit Democràtic (PD), la seva antiga casa i un dels dos socis sèniors de la coalició de Conte juntament amb el Moviment 5 Estrelles.

Segons els analistes, el pròxim pas del mandatari italià serà obrir consultes amb el president italià, Sergio Mattarella, per decidir quines són les millors alternatives per garantir que el país sigui governable. La raó és que, amb el resultat aconseguit, Conte només aconsegueix seguir amb un Govern de minoria, cosa que dificultarà enormement que pugui tirar endavant lleis i aprovar les reformes que li demana la Unió Europea. 

Malestar de la societat

Per això, el mandatari ja en les seves intervencions prèvies al vot va anunciar canvis dins de l’Executiu, que, en tot cas, continuarà en la senda europeista i antinacionalista que la coalició governamental ha defensat amb dents i ungles per salvar-se. «Només la política ens ofereix la possibilitat d’interpretar el malestar de la societat impedint que exploti en ràbia i en formes destructives», va advertir. Conte va citar el jutge heroi de l’antimàfia Paolo Borsellino, nascut fa 81 anys, i Emanuele Mancaluso, històric líder del Partit Comunista italià, mort el mateix dimarts. 

Notícies relacionades

Alguns indicis que l’incendi italià s’havia apagat parcialment havien aparegut ja el dia anterior, durant la votació a la Cambra de Diputats, on Conte va rebre un ampli suport, i diputats de centredreta es van desentendre dels seus partits per donar el seu recolzament al primer ministre. Una va ser Renata Polverini, exgovernadora del Laci i figura de relleu de Forza Italia, que va abandonar el seu partit per recolzar Conte. Ho vaig fer «per responsabilitat», va dir, al deixar més d’un bocabadat.

Ja ho havia advertit Massimo D’Alema, històric dirigent d’esquerra i un gran detractor de Renzi. «És impensable que el polític més impopular d’Itàlia (Renzi) condicioni el més popular (Conte)», va dir. Qui sap si d’aquí alguns dies aquesta afirmació continuarà en vigor.