Pretenia arribar als EUA

La caravana migrant és tornada a Hondures després de la repressió a Guatemala

La caravana migrant és tornada a Hondures després de la repressió a Guatemala
2
Es llegeix en minuts

Guatemala ha portat de tornada a Hondures milers dels migrants que formaven part de la caravana que pretenia arribar a peu als Estats Units. Busos i camions plens d’hondurenys han iniciat aquest dimarts la marxa cap al país del qual van fugir després de ser reprimits per policies i militars, que els van obligar a desistir de la travessia.

Segons va detallar la portaveu de l’Institut Guatemalenc de Migració, Alejandra Mena, es va avançar en el procés de «retorn voluntari» cap al pas fronterer d’El Florido, per on gran part de la massa va ingressar al país divendres. Segons xifres de la institució, unes 3.500 persones ja han sigut tornades a Hondures, entre elles mig miler de menors d’edat.

A la carretera que va cap a El Florido per on van passar els migrants la setmana passada, un equip de l’AFP va observar un camió de l’Exèrcit i una patrulla de la policia que recolzaven el dispositiu. Mèxic, que havia blindat la seva frontera amb la Guàrdia Nacional, també hi va enviar autobusos per al retorn dels migrants.

Fort xoc

Dilluns, un contingent policial i militar es va enfrontar per dispersar unes 4.000 persones que anaven al capdavant de la caravana, entre elles diversos nens petits, en una carretera del poblat de Vado Hondo, un comtat fronterer amb Hondures. Els migrants, que estaven apostats a la via des del cap de setmana, van fugir i es van dispersar en aquest àrea a uns 50 km de la frontera, després de l’acció de la força pública, que va utilitzar equip de xoc i gas lacrimogen. L’acció va deixar migrants i uniformats ferits al desencadenar-se alguns enfrontaments en els quals alguns caminants van tirar pedres.

Segons estimacions de Guatemala, unes 9.000 persones van irrompre desordenadament a la frontera des de divendres. Les forces de seguretat van actuar contra la caravana després d’esgotar un diàleg amb els migrants, a qui es va demanar que deixessin lliure el camí per permetre l’avanç del transport de càrrega, la mercaderia del qual corria el risc d’espatllar-se. Al contrari, un grup es va apoderar momentàniament de tres camions i va intentar obrir-se pas a marxa lenta, cosa que va desencadenar l’acció policial.

Tensió política

La caravana va generar tensió entre Guatemala i Hondures. Tegucigalpa va reclamar al seu país veí l’acció repressiva contra els migrants, i li va demanar investigar dels fets.

Guatemala, pel seu costat, va acusar Hondures d’incomplir els acords assolits entre autoritats dels països del nord de Centreamèrica, Mèxic, els Estats Units i agències de l’ONU, perquè contingués la caravana, anunciada des d’inicis de gener.

Notícies relacionades

La caravana marxava esperançada en una possible flexibilització de les polítiques migratòries als Estats Units, quan el president electe, Joe Biden, assumeixi aquest dimecres el càrrec. Però Washington va rebutjar aquesta possibilitat i va instar Hondures a enfortir les seves mesures de control.

Des d’octubre del 2018, més d’una dotzena de caravanes, algunes amb milers de migrants, han sortit d’Hondures rumb als Estats Units, però la majoria ha fracassat per la intensificació dels controls.