Dos anys i mig

Nova condemna per al líder de Samsung per corrupció

  • L’hereu del grup tecnològic sud-coreà, Lee Jae-yong, estava acusat de subornar una amiga de l’expresidenta del país, que va acabar dimitint

Nova condemna per al líder de Samsung per corrupció
1
Es llegeix en minuts

Un tribunal de Seül va condemnar aquest dilluns a dos anys i mig de presó l’hereu de l’imperi Samsung, Lee Jae-yong, en el nou judici a què ha sigut sotmès per la seva participació en la trama de corrupció de l’expresidenta Park Geun-hye.

L’Alt Tribunal de Seül va decidir imposar a Lee aquesta pena per subornar l’amiga de l’expresidenta Choi Soon-sil, amb el sobrenom de ‘Rasputina’, dins d’una àmplia xarxa de favors que va escandalitzar el país i va desencadenar la sortida del poder i l’empresonament de Park.

Lee, que va estar present en el veredicte, va ser custodiat des del tribunal fins a un centre d’empresonament, al qual tornarà menys de tres anys després de ser alliberat quan va ser anul·lada la seva sentència anterior, segons recull l’agència local Yonhap.

Lee havia sigut condemnat a cinc anys de presó l’agost del 2017 pels suborns dirigits a obtenir un tracte favorable de les autoritats, malversar fons, ocultar actius a l’estranger i cometre perjuri.

No obstant, el febrer del 2018 un tribunal d’apel·lació va reduir la seva condemna i li va permetre abandonar la presó, tot i que el seu cas va tornar a fer un nou gir l’agost del 2019, quan una instància superior va decidir imputar-li nous càrrecs.

La fiscalia havia sol·licitat 9 anys de presó per a l’hereu de Samsung en el nou judici, per tal d’establir exemple en aquest cas d’alt perfil relacionat amb la sonada trama de la ‘Rasputina’.

Notícies relacionades

L’empresari està sent jutjat, a més, per una altra instància de Seül, pels càrrecs de frau comptable i manipulació de preus d’actius borsaris comesos suposadament durant la polèmica fusió de dues companyies del grup el 2015.

A aquesta fusió del 2015 se li atribueixen diverses irregularitats, entre les quals un suposat delicte de frau comptable l’objectiu del qual era consolidar el lideratge de Lee poc després que el seu pare, el president del grup Lee Kun-hee, tingués un infart que li havia deixat en coma fins a la seva mort l’octubre passat.