Transició en tensió

L’‘impeachment’ a Trump enfosqueix l’arrencada del mandat de Biden

  • La confirmació del gabinet i altres alts càrrecs i plans com el paquet d’1,9 bilions contra la pandèmia depenen del judici polític al Senat

  • El demòcrata ha presentat una ambiciosa agenda que combina accions executives i propostes legislatives per als seus 10 primers dies

L’‘impeachment’ a Trump enfosqueix l’arrencada del mandat de Biden
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Joe Biden comença dimecres el seu mandat amb una ambició conforme a la necessitat del moment crític que viuen els Estats Units en el sanitari, l’econòmic i el polític però també amb un repte monumental: posar-se en marxa quan el Congrés ha decidit sotmetre Donald Trump al seu segon impeachment. El moment i la forma del judici polític al Senat encara no estan fixats i com es determinin marcarà l’arrencada de la presidència. 

En les últimes hores s’ha evidenciat aquesta ambició de Biden amb l’anunci de 12 mesures preparades per als seus 10 primers dies en la presidència. Entre elles hi ha el retorn a l’Acord de París per combatre l’emergència climàtica, posar fi del veto a ciutadans de països de majoria musulmana, dictar un mandat per a l’ús de mascaretes en edificis federals i altres mesures per combatre la pandèmia. A més de decrets emparats en la seva autoritat executiva, enviarà al Congrés propostes legislatives com un projecte de reforma de lleis de migració que obrirà un camí de la regularització d’11 milions de persones sense papers o el pla per a un altre mastodòntic paquet d’ajuda i rescat davant el coronavirus d’1,9 bilions de dòlars.

Sense gabinet 

El repte més immediat per al demòcrata, no obstant, és que la complexa transició i la pausa amb què s’han pres els republicans al Senat les vistes i confirmacions de nominats, que no arrenquen fins aquest dimarts, ha deixat de moment Biden sense membres clau del seu gabinet i altres alts càrrecs. I tant aquest procés d’exàmens i ratificacions així com altres prioritats legislatives ara depenen de l’’impeachment’.

Públicament Biden ha expressat la idea que el Senat, que ha de començar el judici quan rebi l’article que acusa Trump d’«incitació a la insurrecció», bifurqui la seva activitat i compatibilitzi el judici polític a Trump amb les seves altres activitats normals, una possibilitat per a la qual faria falta l’improbable consens dels 100 senadors, incloent els 50 republicans. En privat, no obstant, el president electe ha deixat en mans de líders com la presidenta de la Cambra Baixa, Nancy Pelosi, l’estratègia de com procedir.

Una possibilitat és que Pelosi retardi l’enviament de l’article d’’impeachment’ fins al dia 25 o fins i tot més tard per prioritzar la confirmació del gabinet, on Biden té interès en què se situïn al més aviat possible els seus secretaris de Defensa, Seguretat Nacional, Tresor i Estat així com responsables d’intel·ligència.

Altres interrogants sacsegen el procés. Alguns demòcrates volen que el judici polític sigui ràpid, no només per facilitar el treball legislatiu sinó també per forçar els senadors republicans a retratar-se amb el seu vot de condemna o exoneració abans que passi la indignació amb Trump per l’assalt al Capitoli que va instigar.

 Els mànagers nomenats per Pelosi, en qualsevol cas, també podrien optar per trucar testimonis o reclamar documents, elements que donarien potència al procés tot i que també amenaça de prolongar-lo. Els tres ‘impeachments’ anteriors a la història van durar 83, 37 i 21 dies.

Negociar 50-50

Les decisions finals estan en mans de Pelosi, dels mànagers i de Mitch McConnell i Chuck Schumer. El líder republicà de l’actual majoria al Senat i el demòcrata, que li passarà el relleu al control de la Cambra Alta quan prenguin possessió els dos senadors demòcrates de Geòrgia, estan negociant sobre l’’impeachment’ però també han de dissenyar les regles amb què funcionarà en aquesta legislatura l’inusual Senat, on només el vot de la vicepresidenta Kamala Harris dona la majoria als demòcrates en un Senat dividit 50-50.

Notícies relacionades

 Diversos senadors, no obstant, ja expressen les seves opinions. El demòcrata Chris Murphy, per exemple, ha explicat que recolzaria si n’hi hagués algun mecanisme per retardar el judici o fer-lo per parts. «Estic totalment a favor que es retin comptes però vull assegurar-me que establim prioritats de manera que s’estableixi el gabinet i es mogui ràpid legislació d’ajuda pandèmia», li ha dit a ‘Politico’. «Especialment després dels esdeveniments (del 6 de gener) és crític que tinguem un gabinet i que mostrem la transició pacífica i eficient d’un gabinet a un altre».

Altres interrogants 

Els interrogants són més. Atès que Trump ja no serà president quan sigui jutjat per la Cambra Alta, on 17 republicans s’haurien d’afegir als demòcrates per condemnar-lo, no se sap si més no si el president del Tribunal Suprem, el jutge John Roberts, presidirà l’impeachment. I alguns conservadors denuncien que tot el judici polític a Trump és inconstitucional una vegada que ha abandonat el càrrec.