Relleu polític

El centrista Armin Laschet presidirà la CDU d’Angela Merkel

  • El primer ministre del ‘land’ de Renània s’imposa en les eleccions a la presidència de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), el partit de la cancellera alemanya, amb més de la meitat dels vots.

El centrista Armin Laschet presidirà la CDU d’Angela Merkel
1
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

El primer ministre del ‘land’ alemany de Renània del Nord-Westfàlia, el centrista Armin Laschet, s’ha imposat en les eleccions a la presidència de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), el partit de la cancellera alemanya, Angela Merkel. 

Laschet, afí a la cancellera i avalat pel ministre de Sanitat, Jens Spahn, es va imposar en la segona volta de la votació telemàtica dels delegats del partit contra el dretà Friedrich Merz, mentre que el tercer en lliça, Norbert Röttgen, havia quedat fora en la primera volta.

Els tres candidats es van presentar davant els 1.001 delegats en format virtual, amb discursos d’uns 20 minuts de durada, als quals va seguir la primera votació telemàtica. Després de la segona votació final, Laschet s’ha imposat amb 521 dels vots, contra els 466 del seu rival.

Aposta continuista

Amb l’elecció de Laschet s’imposa la via continuista, altrament, hauria suposat un gir dretà en el partit que ha liderat la majoria dels governs de la República Federal d’Alemanya (RFA), estat previ a la reunificació. 

Laschet s’ha dirigit als delegats abans de la votació en un to molt personal, va recordar els orígens miners de la seva família –cosa que semblava marcar les diferències respecte al multimilionari Merz– i va alertar contra la polarització, els extremismes i situacions com la dels Estats Units, amb l’assalt al Capitoli de seguidors del president sortint, Donald Trump. 

Notícies relacionades

L’elecció del nou líder de la CDU és un pas definitiu cap a la definició del candidat del bloc conservador per a les eleccions generals del 26 de setembre que ve. Des de fa dècades, la candidatura comuna es consensua amb la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), al líder la qual i primer ministre del ‘land’, Markus Söder, s’atribueixen aspiracions a lluitar per la Cancelleria. 

L’adeu de Merkel

La nova presidència de Laschet suposarà l’adeu d’Angela Merkel al capdavant del partit. La líder alemanya va liderar la CDU entre el 2000 i 2018, any en què va agafar les regnes del partit la seva preferida per a una successió ordenada, la llavors secretària general i ara ministra de Defensa, Annegret Kramp-Karrenbauer.