Duel de Pyongyang

Pyongyang crida l’atenció de Biden amb un nou míssil

Kim Jong-un espera arribar a més acords amb el demòcrata que amb el president sortint

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Corea del Nord va mostrar els seus nous míssils, que poden ser disparar-se des de submarins, en la desfilada del militar de dijous perquè els veiés el món sencer i, en particular, l’imminent relleu a la Casa Blanca. Es desconeix quant millora el nou enginy, rebut per la premsa nacional com «el més poderós del món» i altres ditirambes, l’arsenal nord-coreà. Pyongyang ja comptava amb ells i sobren fotografies dels seus assajos. Que els últims siguin d’una mida més gran també insinua més abast, però falten proves per calcular-ho. La teoria militar diu que els projectils disparats des de submarins són més difícils de detectar i que la seva capacitat de vol és inversament proporcional a la distància de les costes dels objectius. 

La inclusió del nou míssil entre la coneguda terrisseria va remarcar el missatge: Corea del Nord de nou està afanada en desenvolupar el seu armament militar després de les ermes negociacions amb el president sortint. Kim Jong-un va exigir més empenta per contrarestar a qui va qualificar com «el nostre pitjor enemic» la setmana passada. «És indiferent qui mana als Estats Units perquè la seva veritable naturalesa i les seves polítiques fonamentals cap a Corea del Nord mai canvien», va dir l’última baula de la dinastia Kim. Entre l’arsenal anunciat figuren armes hipersòniques, míssils intercontinentals amb combustible sòlid, satèl·lits espia i drons.

Sancions vigents

A la cúpula nord-coreana es comprèn la minvada paciència després que el seu pla mestre hagi fracassat. El país va aconseguir després de dècades d’esforços els anhelats míssils intercontinentals amb teòrica capacitat per arribar als Estats Units coincidint amb l’inici de la legislatura de Donald Trump i aquest, després de coquetejar amb la solució bèl·lica, va haver d’asseure’s a la taula en igualtat de condicions. Dues cimeres presidencials i innombrables negociacions rere les bambolines han emplenat de fotos històriques l’hemeroteca però no han aconseguit aixecar ni una de sola de les sancions que escanyen l’economia nord-coreana.

No és una qüestió menor per a Kim Jong-un, que va prometre millorar les condicions de vida del seu poble i ha hagut de reconèixer el seu fracàs en diverses ocasions. Corea del Nord ja va comprendre temps enrere que a Trump el preocupava més el teatre que la substància i va esperar el nou inquilí de la Casa Blanca per reprendre la seva estratègia. 

 El nou míssil s’entén com un recordatori i una petició a Joe Biden perquè col·loqui Corea del Nord a la carpeta d’assumptes urgents. «Per a Biden l’agenda interna és prioritària, amb el coronavirus i altres temes, i en l’externa és evident que la Xina és més important. El missatge de Corea del Nord és que de moment no necessiten assajos nuclears ni llançaments de míssils, que poden esperar, però que tampoc volen que se n’oblidin», afirma Ramón Pacheco, professor de Relacions Internacionals del King’s College de Londres i expert en Corea del Nord. 

«Esbirro» i «gos rabiós»

Notícies relacionades

Els precedents no recolzen l’optimisme nord-coreà. Biden va secundar durant l’administració Obama aquella política que negava la negociació amb Pyongyang per entendre-la com un premi als seus excessos. El futur president va anomenar «esbirro» el líder nord-coreà durant la campanya electoral i la premsa nord-coreana el va titllar de «gos rabiós». Però els últims moviments del que serà el seu equip d’analistes creen un horitzó amb menys núvols. Ningú ha descartat les negociacions, la política Obama es dona per enterrada per inútil i no s’esmenten les utòpiques exigències d’un procés de desnuclearització complet abans de l’aixecament de les sancions. Es demana l’objectiu molt més realista que aturi el seu desenvolupament nuclear com a pressupost negociador. 

 La qüestió és quant li durarà la paciència a Corea del Nord abans de reprendre els seus excessos. «Esperaran que la Casa Blanca es pronunciï oficialment sobre la seva política amb Corea del Nord. Haurà de fer-ho aviat, tot i que sigui amb un parell de línies. Si Biden diu que revisarà la política passada, no esperarà gaire. Si diu que vol negociar, esperarà», diu Pacheco.