Corrupció

L’expresident salvadorenc Saca és condemnat a tornar més de 4 milions

Una cort civil el considera culpable d’enriquiment il·lícit i l’inhabilita per a càrrecs públics 10 anys

L’expresident salvadorenc Saca és condemnat a tornar més de 4 milions
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una cort civil del Salvador va condemnar aquest dimarts l’expresident Elías Antonio Saca (2004-2009) a restituir a l’Estat més de 4 milions de dòlars, segons va informar la Fiscalia General de la República (FGR) i reporta Efe.

Saca i la seva dona, Ana Ligia de Saca, van afrontar un judici civil a la Cambra Primera Civil pel delicte d’enriquiment il·lícit. El ministeri públic va assenyalar que en la seva resolució aquesta cort civil també va inhabilitar l’expresident Saca a exercir càrrecs públics durant 10 anys.

Aquest procés civil va ser ordenat pel Tribunal Suprem de Justícia (CSJ) el febrer del 2016 després que la seva Secció de Probitat va realitzar una auditoria dels seus béns i va trobar 13 irregularitats en les declaracions patrimonials.

El titular de la FGR, Raúl Melara, va reaccionar a la condemna i en el seu compte de Twitter va publicar: «Que funcionaris i presidents del passat van robar, és conegut per tots, però repetir-ho com un boig no té cap resultat». «Nosaltres sí que estem treballant perquè paguin pel seu delicte i aquests diners siguin utilitzats per a benefici dels salvadorencs», va afegir.

Saca, que va arribar al poder amb l’ara opositora Aliança Republicana Nacionalista (Arena, de dreta), és el segon president de la història recent del país centreamericà a afrontar un procés civil. El primer que va viure aquesta situació va ser el seu successor, Mauricio Funes (2009-2014), del Front Farabundo Martí per a l’Alliberament Nacional (FMLN, d’esquerra), que va ser condemnat el novembre del 2017 a tornar 419.145 dòlars a l’Estat salvadorenc tot i que l’exmandatari actualment viu a Nicaragua.

Una cort de Vigilància Penitenciària va reduir dos anys de presó a l’expresident Saca de l’acumulat de 12 anys que afrontava per delictes de corrupció, de manera que l’exmandatari podria obtenir el 2021 la llibertat condicional anticipada.

Notícies relacionades

A criteri dels jutges del tribunal col·legiat, Saca va pagar de manera simultània els dos anys que va rebre pel delicte de suborn i dos més de la pena de 10 anys per la malversació de més de 300 milions de dòlars. En els dos processos Saca va confessar els seus delictes per obtenir penes lleus.

Saca complirà el 28 d’octubre del 2021 la meitat de la seva condemna, de manera que podrà sol·licitar la llibertat condicional anticipada.