Austràlia canvia l’himne nacional per reconèixer els pobles indígenes
El Primer Ministre, Scott Morrison, anuncia la mesura coincidint amb el canvi d’any
El passat colonial d’Austràlia té una empremta molt present al país

MELB. Melbourne (Australia), 24/02/2019.- Australian Prime Minister Scott Morrison announces the government’s climate package at a function in Melbourne, Australia, 25 February 2019. Scott Morrison announced that the government is allocating funds of 2 billion Australian dollars (around 1.4 billion US dollars) towards improving Australia’s emissions in the Climate Solutions Fund, an extension of the Emissions Reduction Fund that was implemented by former prime minister Tony Abbott. EFE/EPA/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT /
El govern australià ha canviat una paraula a l’himne nacional en una decisió històrica per reconèixer millor el paper, la cultura i la història dels pobles aborígens dins del país. La segona línia de l’himne d’Advance Australia Fair, «som joves i lliures», ha sigut reemplaçada per «estem units i lliures», va anunciar el primer ministre Scott Morrison.
«Austràlia, com a nació moderna, és relativament jove, però la història del nostre país és antiga, igual com les històries de les Primeres Nacions, l’esperit de les quals reconeixem i respectem», va escriure al diari The Age la nit de Cap d’Any. Aquesta modificació «no treu res, però crec que realment afegeix» significat al text, va ressaltar el Primer Ministre.
Aquest canvi es planejava fa un temps per reconèixer millor la història aborigen d’Austràlia, que es remunta a desenes de milers d’anys, però el líder conservador no ho va anunciar fins dijous a la nit, unes hores després del nou any.
El passat colonial d’Austràlia
El passat colonial d’Austràlia, amb les seves grans desigualtats, encara és molt present en un país on els nens aborígens tenen el doble de probabilitats de morir abans dels cinc anys que la resta de la població, segons les estadístiques oficials.
A principis d’aquest any, les protestes a diverses ciutats del país van demanar la fi de les morts d’aborígens durant les detencions policials: més de 400 han mort en aquestes condicions durant els últims 30 anys.
- A Catalunya El primer concert massiu sense distància se celebrarà al Sant Jordi el 27 de març
- Polèmica declaració L’alcalde socialista de Càceres: les bateries de la fàbrica de Martorell no es nodriran de liti extremeny
- Crisi sanitària Espanya abandona el nivell d’alt risc d’expansió de la Covid
- Entendre + el fitnes en femení ¿És possible posar-se en forma a partir dels 50?
- METEOROLOGIA La pols africana es resisteix a abandonar Barcelona
- 70è ANIVERSARI El Rei lloa l’«esperit audaç i emprenedor» de Catalunya en la visita a Seat
- El Rei i Sánchez visiten la Seat a Martorell | Última hora en directe
- Helena i Cristina diuen que es van vacunar per poder visitar Joan Carles «regularment»
- La pregunta d’‘Aquí, amb Josep Cuní’ i EL PERIÓDICO ¿Subscriu la queixa dels empresaris en l’acte de dijous?
- Informe a la fiscalia La Policia atribueix un delicte d’odi a la jove falangista que va denigrar els jueus