Secretària del Tresor dels EUA

Janet Yellen, la ‘cap’ del Tresor nord-americana

  • La secretària del Tresor mirarà de pal·liar el cop brutal i desigual de la pandèmia

  • Eludeix parlar de gènere en abstracte però és ja icona i continua marcant fites

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

De les carteres del govern dels Estats Units poques seran més rellevants per a la presidència de Joe Biden, i per al país, que la del Tresor. Des del 1500 de l’avinguda Pennsilvània caldrà fer front als devastadors efectes econòmics de la pandèmia del coronavirus, un cop brutal que amenaça amb doble recessió i aprofundeix les ja punyents ferides de la desigualtat als EUA. Aquesta secretaria haurà de gestionar també la diplomàcia financera en el món econòmic en el qual Donald Trump ha deixat la ferida oberta de guerres comercials i la tensió disparada amb la Xina; haurà d’equilibrar impostos i despeses en la política fiscal i espavilar-se amb el Congrés, el control del qual no es decideix fins al 5 de gener. Fins i tot tindrà un paper decisiu en la lluita contra el canvi climàtic, als programes contra el qual el president electe demòcrata vol destinar dos bilions de dòlars.

Per a qualsevol el repte seria monumental. Qui s’hi enfrontarà serà una figura econòmica pública massivament respectada, i admirada, als EUA: Janet Yellen, una pionera que, als 74 anys, continua obrint camins.

Mai abans ningú havia fet un triplet que, amb el Tresor, inclou la presidència de la Reserva Federal (entre el 2014 i el 2018) i el principal seient en el consell d’assessors econòmics d’un president (amb Bill Clinton, entre el 1997 i el 1999). Mai abans en 231 anys d’història del Tresor una dona hi havia estat al capdavant. I es consolida com a icona feminista aquesta brooklynesa educada a Brown i que el 1971 va ser l’única dona doctorada en Econòmiques a Yale, per més que ella acostumi a evitar abordar en abstracte la qüestió de gènere o parlar de les seves pròpies fites. Una vegada Obama la va anomenar «senyor Yellen», i ella ni el va corregir. I quan va estar al capdavant de la Fed no volia que se li digués ‘presidenta’.

Lidiar amb el Congrés

Hi ha qui ha qüestionat que Yellen tingui l’experiència per navegar per les turbulentes aigües que s’anticipen, especialment intenses si queda el control del Senat en mans dels republicans, que després de quatre anys de mandat de Trump han redescobert el seu conservadorisme fiscal. ‘The Wall Street Journal’ va arribar a escriure en un titular que «la política no és el seu fort». No sembla el més encertat, en qualsevol cas, apostar en contra de Yellen.

Tot i que es posarà al capdavant d’una cartera amb 87.000 empleats i un pressupost anual de 20.000 milions de dòlars, davant el qual empal·lideixen els 2.800 treballadors de la Fed i les seves arques de 750 milions, allà ja es va adobar en política i s’ha escrit que va ser «persistent i persuasiva» quan hi havia dissensió. A més, els anys que va passar com a vicepresidenta, entre el 2010 i el 2014, van fer que representés el banc central nord-americà en molts fòrums internacionals, i va establir llaços que ha mantingut i que ara es demostraran importants.

Un altre dels seus forts és que és que és vista com una constructora de consensos. I possiblement això es ratifica en el fet que la seva selecció per al càrrec ha sigut aplaudida des de tot l’espectre ideològic: de la progressia de la senadora Elizabeth Warren o el Nobel Joseph Stiglitz a la veu de Gary Cohn, l’expresident de Goldman Sachs que ha parlat a l’orella a Trump.

Els més afectats

Els qui l’haurien d’esperar amb més entusiasme són els més colpejats per la crisi econòmica del coronavirus. Perquè Yellen, tant en la seva vida acadèmica com institucional, mai ha deixat de tenir la desigualtat i l’atur en el focus d’atenció (tot i que al final de la seva etapa a la Fed alguns activistes denunciessin que va trair els més pobres permetent lleugeres pujades de tipus).

Economista laboral formada amb devoció al seu mestre James Tobin i en la tradició de John Maynard Keynes, la seva defensa de la necessitat de forta intervenció del govern davant les crisis s’ha intensificat en aquesta pandèmia. «L’economia d’aquest moment no és complicada», va escriure aquest estiu en un article d’opinió a ‘The New York Times’ advocant per més rescat i estímul. I quan també llavors va testificar amb Ben Bernanke a Capitol Hill, es va mostrar convençuda que «les preocupacions sobre el dèficit i el deute no haurien d’evitar que el Congrés respongui robustament a aquesta emergència». «Les prioritats han de ser protegir els ciutadans i buscar una recuperació forta i equitativa», va declarar Yellen, un ‘colom’ més preocupat per mantenir creixement de llocs de treball i salaris que de la inflació, que sol mostrar-se oberta a formes no convencionals per estimular l’economia i en aquesta crisi advoca contundentment per injectar ajuts directes a estats i municipis.

«La gent li truca no només perquè és intel·ligent sinó perquè sempre pensa en la gent, la gent a qui servim», ha dit a ‘The Washington Post’ Mary Daly, que ocupa un càrrec pel qual va passar Yellen, la presidència del Banc de la Reserva Federal de San Francisco. «No volia saber només el que les dades deien sinó el que la gent deia, i entrellaça el que és quantitatiu amb el qualitatiu».

«Petita dama amb gran quocient intel·lectual»

Notícies relacionades

Els focus prometen posar-se més encara sobre aquesta dona casada amb l’economista i premi Nobel George Akerlof, mare d’un fill també prestigiós economista, a la qual un col·lega va descriure una vegada com una «petita dama amb gran quocient intel·lectual», una dona que, trencant la tradició de quatre dècades, Trump no va mantenir al capdavant de la Fed quan podia. Fins i tot estant atret per la inclinació de Yellen a mantenir els tipus baixos i reconeixent que era «una persona absolutament espectacular» i que havia fet un «treball formidable», Trump va preferir el republicà Jerome Powell. Va suggerir a coneguts que la demòcrata Yellen era massa baixa (mesura 1,61) per transmetre estatura.

No importa gent el seu físic. Com ha escrit el ‘Post’, «no només ha trencat sostres de vidre sinó que ha donat a les dones al seu voltant els seus propis martells». Tornarà a les taules i els despatxos de poder una persona a qui, com Biden, no li agraden les sorpreses; retornaran els quaderns plens de notes; la Coca-cola light, la veu i la determinació d’algú «ferm però amable, increïblement intel·ligent i sempre preparada». I convé preparar-se perquè els colls pujats d’americanes que Yellen ha convertit en el seu senyal de marca es tornin fenomen popular, com ho van ser els de Ruth Bader Ginsburg.