El ‘post-Brexit’

González Laya: «No hi ha pla b sobre Gibraltar»

  • La ministra d’Afers Exteriors adverteix que, si no hi ha un acord, el 31 s’instal·larà una «frontera dura»

  • El Govern té preparades mesures de contingència per protegir els 8.500 treballadors transfronterers

People cross the Spanish border of the British overseas territory of Gibraltar on November 24  2020  - With its traditional British red phone boxes  pubs serving fish-and-chips and tax-free shopping  Gibraltar has long drawn day trippers from neighbouring Spain  But the easy flow of people across the border from Spain which underpins the economy of the tiny British territory on the southern tip of the Iberian Peninsula risks ending when Britain leaves the European Union s single market on December 31  (Photo by JORGE GUERRERO   AFP)

People cross the Spanish border of the British overseas territory of Gibraltar on November 24 2020 - With its traditional British red phone boxes pubs serving fish-and-chips and tax-free shopping Gibraltar has long drawn day trippers from neighbouring Spain But the easy flow of people across the border from Spain which underpins the economy of the tiny British territory on the southern tip of the Iberian Peninsula risks ending when Britain leaves the European Union s single market on December 31 (Photo by JORGE GUERRERO AFP) / JORGE GUERRERO

1
Es llegeix en minuts

La ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha insistit en la idea que «no hi ha pla b» respecte a Gibraltar i que l’alternativa si no hi ha acord abans del 31 de desembre «és una frontera dura». Per això, González Laya ha remarcat que el Govern està posant tot el seu «afany» en aquesta negociació per evitar-ho.

En diverses entrevistes radiofòniques aquest dimarts, la cap de la diplomàcia ha rebutjat la qüestió de la sobirania com a «excusa» per no arribar a un acord amb el Regne Unit respecte a la Reixa de Gibraltar i ha avançat que ja hi ha mesures de contingència per «absorbir el xoc» d’una «frontera dura» en els pròxims sis mesos que seran anunciats en el Consell de Ministres. González Laya es va referir en concret a la «protecció» dels més de 8.500 treballadors transfronterers ja registrats que «tenen garantida la fluïdesa a la frontera», aspecte que forma part de l’acord de retirada del Regne Unit.

Sobre si un dels últims esculls de la negociació és la presència policial per al control de passatgers i mercaderies a la frontera, la ministra no ha volgut donar detalls, ja que «quan es negocia a la plaça pública és que s’ha deixat de negociar» i el Ministeri d’Afers Estrangers aposta per intentar aconseguir l’acord fins a l’últim minut. «Continuaré insistint, la meva responsabilitat és seguir intentant arribar a l’acord fins a l’últim moment, és el que em demanen els alcaldes de la zona», ha remarcat.

Mobilitat fluida

La ministra ha recordat que fa uns mesos va recórrer el Camp de Gibraltar i va poder «conèixer els seus interessos» en una visita en què li va quedar «molt clara la importància d’un acord per a la zona». La titular d’Afers Exteriors ha insistit que Espanya busca un acord amb «la màxima ambició» perquè «la mobilitat sigui el més fluida possible», buscant «un punt d’inflexió en els 300 anys en què han viscut d’esquena els uns dels altres».

«Sabem que les pretensions en matèria de sobirania de tots dos són irrenunciables, però al segle XXI això no pot ser excusa per no regular una sèrie de qüestions que millorin la prosperitat de la zona», ha remarcat.

Notícies relacionades

Agència EFE

Temes:

Temes:

Gibraltar Brexit