President sortint

Trump inclou dos imputats per Mueller i criminals de guerra en una altra ronda de perdons

  • El president sortint dona 15 indults i cinc commutacions de penes
  • Perdona tres excongressistes republicans condemnats per corrupció i frau
Trump inclou dos imputats per Mueller i criminals de guerra en una altra ronda de perdons
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president sortint dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dimarts una nova ronda d’indults i commutacions de penes amb 20 noms. Entre els beneficiats hi ha dues persones que van ser imputades i condemnades arran de la investigació sobre el ‘Russiagate’ que va emprendre el fiscal especial Robert Mueller, quatre mercenaris condemnats pel brutal assassinat de civils a l’Iraq i tres excongressistes republicans condemnats per frau i corrupció.

No ha causat cap sorpresa l’indult per a George Papaodopoulos, que va ser assessor de política exterior a la campanya del 2016 de Trump i va passar 12 dies a la presó després de declarar-se culpable de mentir a investigadors en les indagacions de Mueller, i el d’Alex van der Zwaan, un advocat que va treballar amb Paul Manafort i també va ser sentenciat per mentir a aquests investigadors.

Els indults de tots dos arriben unes setmanes després del de Michael Flynn, el general retirat que va ser assessor de seguretat nacional de Trump, i després de la commutació a l’estiu de la pena de Roger Stone, i s’espera que no siguin els últims perdons de Trump a processats en la investigació del ‘Russiagate’. 

Matança a l’Iraq i corrupció a Washington

La llista de clemència de Trump s’estén a quatre exmilitars que, com mercenaris de Blackwater, van ser condemnats per una cruel matança de civils a l’Iraq. Un dels indultats, Nicholas Slatten, havia sigut condemnat a cadena perpètua per la matança, en la qual es van utilitzar franctiradors, metralletes i granades contra homes, dones i nens innocents a la plaça Nisour de Bagdad, on, a més de 17 víctimes mortals (almenys 14 assassinades sense causa segons una investigació de l’FBI), hi va haver 20 ferits.

 Els tres excongressistes republicans perdonats són Duncan Hunter, que van ser condemnats per ús inapropiat de fons de campanya; Steve Stockman, que servia una pena de 10 anys per frau i blanqueig de diners i Chris Collins, a presó també per conspiració per cometre frau. Collins va ser el primer congressista que va donar suport públic a la primera candidatura presidencial de Trump.

El mandatari també ha donat el perdó complet a dos antics agents de la patrulla fronterera condemnats per disparar un presumpte narcotraficant les sentències del qual ja havia commutat George Bush.

Segons una comptabilitat que porta el professor de Dret de Harvard Jack Goldsmith referenciada per ‘The New York Times’, dels 45 indults o commutacions de penes que Trump havia firmat en el seu mandat fins aquest dimarts el 88% han beneficiat algú que tenia llaços personals amb Trump o l’ajudava en les seves metes polítiques.

Notícies relacionades