Divorci complicat

Von der Leyen rebaixa les expectatives d’un acord amb el Regne Unit

La presidenta de la Comissió Europea admet davant els Vint-i-set líders de la UE que la probabilitat d’una sortida caòtica és més gran que de pacte

European Commission President Ursula von der Leyen leaves a round table meeting during an EU summit at the European Council building in Brussels  on December 11  2020  - EU leaders agreed after a long night of wrangling to set a more ambitious target of cutting greenhouse gas emissions by 55 percent by 2030  (Photo by Kenzo Tribouillard   POOL   AFP)

European Commission President Ursula von der Leyen leaves a round table meeting during an EU summit at the European Council building in Brussels on December 11 2020 - EU leaders agreed after a long night of wrangling to set a more ambitious target of cutting greenhouse gas emissions by 55 percent by 2030 (Photo by Kenzo Tribouillard POOL AFP) / KENZO TRIBOUILLARD

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Ningú esperava un missatge positiu sobre l’estat de les negociacions de l’acord comercial amb el Regne Unit durant la cimera de caps d’Estat i de Govern de la UE, que s’ha celebrat aquest dijous i divendres a Brussel·les. Però l’anàlisi transmesa per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a tres setmanes que expiri el període transitori el pròxim 31 de desembre confirma tots els mals auguris. «La situació és difícil. Els obstacles principals persisteixen i probablement les probabilitats d’un no acord són més grans que les d’acord», ha exposat l’alemanya, segons fonts europees, a la resta de líders europeus.

Ha sigut durant una breu intervenció de 10 minuts a la qual no ha seguit cap tipus de debat entre els Vint-i-set líders de la UE, més enllà d’alguns comentaris aïllats del president espanyol, Pedro Sánchez, o l’irlandès Micheál Martin, sobre les mesures de contingència en cas de no acord. I és que tots ells segueixen a l’espera de veure què donen de si les negociacions que reprenen de nou aquest divendres els equips de Michel Barnier i David Frost, amb l’objectiu de veure d’aquí a diumenge si és possible o no un acord.

És el termini que es van donar dimecres passat Von der Leyen i el primer ministre britànic, Boris Johnson, durant un sopar que es va prolongar tres hores i que només va servir per constatar de nou l’enorme bretxa que separa les dues parts. Per començar, segons ha explicat la mateixa Von der Leyen durant la roda de premsa posterior a la cimera, en matèria d’igualtat de condicions i de pesca tot i que també segueix obert tot el capítol de governança del pacte.

Triple bretxa per superar

Notícies relacionades

«Els hem repetit que el principi de competència lleial és una condició ‘sine qua non’ per a l’accés al mercat únic. Han de respectar les mateixes condicions», ha insistit esmentant també l’accés a les aigües britàniques per a la flota europea en virtut del drets d’accés històrics des de fa dècades. «Encara no hem trobat una solució a les nostres diferències. Entenem que el Regne Unit aspira a controlar les seves aigües territorials» però «ha d’entendre les expectatives de la flota de la unió», després de dècades i fins i tot segles d’accés.

«Soc una mica més pessimista. Pel que escolto no hi ha hagut progressos en els últims dies. És problemàtic. És un enorme desafiament. Sempre diem que ens preparem per al pitjor però esperem el millor i la situació sembla complicada», reconeixia aquest dijous el primer ministre suec, Stefan Lofvën.