Judici històric

«Mai he comès un acte de corrupció», clama Sarkozy davant el tribunal que el jutja a París

  • «¡És el cas del segle! ¡I és només la meva presència el desencadenant!», diu l’expresident francès al tribunal
  • En el cas conegut com a ‘affaire Bismuth’, l’exmandatari està acusat també de tràfic d’influències
08 December 2020  France  Paris  Former French President Nicolas Sarkozy leaves Paris  courthouse after a hearing of his trial on corruption charges  Photo  Martin Bureau AFP dpa  08 12 2020 ONLY FOR USE IN SPAIN

08 December 2020 France Paris Former French President Nicolas Sarkozy leaves Paris courthouse after a hearing of his trial on corruption charges Photo Martin Bureau AFP dpa 08 12 2020 ONLY FOR USE IN SPAIN / DPA via Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

«Permetin-me dir solemnement que mai he comès capacte de corrupció.Mai», va assegurar Nicolas Sarkozy en el seu discurs dirigit al Tribunal Correccional de París aquest dilluns 7 de desembre. Acusat decorrupcióitràfic d’influènciesen l’‘affaire Bismuth’,també conegut com el ‘cas de les escoltes’, l’expresident francès va negar amb grans gestos i indignació tots els càrrecs.

«¿Qui no ha dit mai estupideses per telèfon? ¿Qui no ha dit mai coses que no volia dir per telèfon?», va llançar Sarkozy als impassibles magistrats mirant de treure ferro a lesescoltes telefòniquesque conformen l’epicentre de la investigació judicial. La fiscalia acusa Sarkozy i el seu advocat i amic íntim Thierry Herzog d’haver obtingut informació confidencial sobre un altre ‘affaire’ gràcies al magistrat Gilbert Azibert, qui hauria accedit a filtrar elements judicials a canvi del patrocini de l’expresident per aconseguir un lloc en el Consell d’Estat del Principat de Mònaco. Les converses telefòniques entre l’expresident i el seu advocat a través d’una línia telefònica oberta sota el pseudònim de«Paul Bismuth» constitueixen la prova principal de l’acusació. 

‘Bismuth’ és WhatsApp

«¡És el cas del segle! ¡I és només la meva presència el desencadenant!», va llançar Sarkozy indignat. «Aquesta és la primera vegada, des que estic davant el seu tribunal, que sento que puc explicar-me davant una justícia imparcial», va continuar qui fos cap d’Estat entre el 2007 i el 2012. «Respondré a totes les preguntes [...] El que vull éssortir net d’aquesta infàmia.I sortiré net perquè vull la veritat dels fets», va continuar fent grans escarafalls.

Notícies relacionades

¿Per què va utilitzar una línia telefònica secundària per parlar amb el seu advocat si no tenia res a amagar? «Si WhatsApp o Telegrama haguessin existit, no hauria necessitat ‘Bismuth’ [...] ‘Bismuth’, senyor fiscal¡és Whatsssssszapp!»,es va justificar Sarkozy. Lesescoltes judicialsno serien més que «extractes d’escoltes truncades, reconstruïdes, que poden donar una imatge pervertida de la realitat», va al·legar recorrent de nou a grans ganyotes. 

Segons Sarkozy, expresident de la V República, exministre de l’Interior i advocat de professió, les converses en qüestió no serien més que intercanvis«banals»a què no hauria donat «massa importància». «¡Juro que estava a milers de quilòmetres de pensar que estàvem fent una cosa que no s’havia de fer!», va assegurar Sarkozy a la presidenta del tribunal, que haurà de jutjar un cas històric a França: si bé no és el primer expresident que s’asseu al banc dels acusats, sí que és el primer que ho fa percàrrecs de corrupció.