Crims del nazisme

Es compleixen 50 anys de la genuflexió de Willy Brandt a Varsòvia

La reconciliació amb Polònia també va ser impulsada per Brandt amb la seva política exterior i amb el reconeixement de la frontera formada pels rius Oder i Neisse

FILED - 07 December 1970  Poland  Warsaw  German chancellor at that time  Willy Brandt  fell to his knees in front of the monument to Ghetto Heroes in the Polish capital Warsaw to commemorate the millions of victims of Hitler s dictatorship  Photo  - dpa    (Foto de ARCHIVO)  07 12 1970 ONLY FOR USE IN SPAIN

FILED - 07 December 1970 Poland Warsaw German chancellor at that time Willy Brandt fell to his knees in front of the monument to Ghetto Heroes in the Polish capital Warsaw to commemorate the millions of victims of Hitler s dictatorship Photo - dpa (Foto de ARCHIVO) 07 12 1970 ONLY FOR USE IN SPAIN / DPA via Europa Press

2
Es llegeix en minuts

Alemanya recorda avui els 50 anys de la caiguda de genolls del llavors canceller Willy Brandt davant el monument a les víctimes del gueto deVarsòvia, per demanar perdó pels crims del nazisme.

El gest de Brandt, que durant el règim nazihavia estat en l’exili, es va convertir en un símbol de la reconciliació d’Alemanya amb Polònia i també del reconeixement dels crims del nacionalsocialisme contra els jueus a tot el món.

La reconciliació ambPolònia també va ser impulsada per Brandt amb la sevapolítica exteriori amb el reconeixement de la frontera formada pels rius Oder i Neisse, amb la qual cosa Alemanya renunciava a reclamar els territoris que havia hagut de cedir a Polònia després de la segona guerra mundial. «L’amistat amb Polònia és important per a un futur exitós. Però no oblidarem ni el passat ni el dolor de la gent a Polònia ni el valor per buscar la reconciliació ni una genuflexió que ens recorda tot això», va dir el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, recordant el gest de Brandt.

Reconciliació amb Europa

El ministre d’Exteriors, Heiko Maas, per la seva banda, va dir, en un article per al diari ‘Passauer Neue Presse’ que la reconciliació amb l’est d’Europa, i en especial amb Polònia, continuava sent una tascaimportant. Paul Ziemiak, secretari general de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel, va dir que el gest de Brandt havia sigut «l’expressió d’una Alemanya pacífica que demanava perdó després de la fallida de lacivilització» que havia representat l’Holocaust.

El vicepresident del Comitè Internacional d’Auschwitz, Christoph Heubner, va dir que el gest havia quedat gravat al cor de molta gent a Polònia i de molts supervivents a Alemanya, i que a més va donar «a la democràcia alemanya de la postguerra una legitimitat i una credibilitat de la qual encara s’alimenta».

No obstant, en el seu moment el gest de Brandt no va trobar a Alemanya el mateixconsens que troba ara, 50 anys després. El 1970, els sectors conservadors van criticar la seva caiguda de genolls com ungest humiliantper a tots els alemanys i van qualificar el reconeixement de la línia Oder-Neisse com a traïció.

Notícies relacionades

Segons una enquesta realitzada aquell any per encàrrec de la revista ‘Der Spiegel’, un 48% dels alemanys rebutjava el gest de Brandt i un 41% l’aprovava.

«En aquella època no hi havia prou receptivitat per a un gest d’humilitat d’aquesta naturalesa. La confrontació amb el passat nazi tot just començava», va dir la politòloga Paula Diehl, de la Universitat de Kiel, en declaracions que recull el diari ‘Die Welt’.

Temes:

Varsòvia