VIOLÈNCIA POLICIAL

La fiscalia demana presó per a tres dels quatre policies francesos que van colpejar brutalment un músic negre

La justícia els investiga i acusa de brutalitat policial, discriminació per motius racistes i «falsificació d'escriptura pública»

zentauroepp56030765 a protester walks past a burning car during a protest agains201129155749

zentauroepp56030765 a protester walks past a burning car during a protest agains201129155749 / ALAIN JOCARD

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Amb la indignació de l’opinió pública com a rerefons, la investigació judicial a França contra els quatre policies acusats de colpejar brutalment el productor de música negre, Michel Zecler, avança de pressa. La Fiscalia ha demanat aquest diumenge imputar els quatre agents i l’arrest provisional per a tres d’ells.

Després de generar una forta crisi política i social al país, els quatre policies han comparegut davant d’un magistrat del Ministeri Públic de París. Els agents se’ls investiga per «violència voluntària per part d’una persona dipositària de l’autoritat pública» i «falsificació d’escriptura pública», acusacions acompanyades de la circumstància agreujant de discriminació per motius racistes.

El fiscal de ParísRémy Heitz, va reclamar que s’imputi a tres d’aquests agents per violència voluntària, en grup i amb armes, declaracions de caràcter racista, fals testimoni, violació d’un domicili i degradació voluntària de béns privats. Al quart, sospitós d’haver llançat una granada lacrimògena en el marc d’aquest control, li van retreure violència voluntària i degradació de béns. La decisió recau ara en un jutge d’instrucció i en un altre de les llibertats i la detenció.

La intervenció policial, registrada per les càmeres de seguretat de l’estudi de gravació on es va produir l’incident i difoses en el marc d’una investigació periodística de la web Loopsider, va posar contra les cordes al ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, ferm defensor de les forces de l’ordre i principal paladí del controvertit projecte de llei de «seguretat global», destinat a impedir la gravació i difusió d’imatges de policies i gendarmes durant les seves operacions.

Davant la cruesa de les imatges, on s’aprecia com els policies colpegen durant 15 minuts el productor sense que aquest ofereixi cap tipus de resistència, el mateix ministre de l’Interior va demanar la suspensió temporal dels policies involucrats en la deshonrosa intervenció. També va mobilitzar la Inspecció General de la Policia Nacional, «la policia dels policies», perquè es fes càrrec de la investigació contra els seus companys de files.

«Es tracta de comportaments de delinqüents»

El mateix president francès va qualificar «les imatges» d’«inacceptables»  i «vergonyoses». França mai ha de permetre la violència o la brutalitat, no importa de qui o d’on vingui. França mai ha de deixar que l’odi o el racisme prosperin», va escriure Emmanuel Macron en el seu compte de Twitter.

Notícies relacionades

Al si de les forces de l’ordre, el to no és més benèvol. «Es tracta de comportaments de delinqüents», va concloure sense mitges tintes el director general de la Policial Nacional, Frédéric Veaux, a Le Journal du Dimanche. «Poden confiar que la policia nacional tractarà aquests esdeveniments amb la major severitat una vegada que s’hagin establert les responsabilitats», va prometre.

No obstant, ni la desaprovació del cap d’Estat, ni la reacció del seu ministre de l’Interior, ni les promeses de les autoritats policials, han aconseguit calmar els ànims entre l’opinió pública. Tal és el descontentament que, malgrat la crisi sanitària del coronavirus, més de 130.000 persones [segons les xifres del Ministeri de l’Interior, 500.00 segons els organitzadors] es van mobilitzar aquest mateix dissabte a tot França per visibilitzar la seva indignació davant la deriva autoritària del Govern de Macron.