AL NORD DEL PAÍS

Assassinat a trets el pare del programa nuclear iranià

Mohsen Farajzadeh, científic nuclear, ha mort aquest divendres després que dos homes l'interceptessin i matessin a la carretera, a la regió iraniana de Damavand

irani

irani

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Primer hi ha hagut una explosió, que ha obligat a parar el cotxe. Després, diversos homes —tres o quatre— s’han acostat i amb les seves pistoles, han disparat a l’interior del vehicle, on viatjaven un guardaespatlles i, a darrere, Mohsen Fajrizadeh, científic nuclear iranià, pare del pla nuclear del país persa i membre de la Guàrdia Revolucionària, la institució iraniana que té com a labor principal protegir el sistema islàmic del país i el líder de la qual és l’aiatol·là Alí Jameneí.

Fajrizadeh i el seu acompanyant —com els atacants, segons mitjans iranians— es trobaven a la regió del nord de Damavand, a pocs quilòmetres de Teheran, i han mort. El científic ho ha fet a l’hospital.

De moment es desconeix la identitat dels assassins de Farajzadeh, però l’Iran ràpidament a culpat el seu arxienemic, Israel. I té una certa lògica: Benjamin Netanyahu, en el passat, va anomenar directament Mohsen Fajrizadeh en una presentació sobre el pla nuclear iranià, on es va referir a ell com un dels responsables d’un suposat departament de defensa iranià d’armes nuclears. «Recordeu el seu nom», va dir Netanyahu, que va assegurar que el científic està considerat el responsable del programa que va intentar desenvolupar la bomba nuclear per a l’Iran fins al 2003, quan el programa va ser oficialment desmantellat.

Des del 2010 fins al 2012, quatre científics nuclears iranians van ser assassinats en circumstàncies semblants i totes les seves morts, sempre segons l’Iran, van ser a càrrec d’Israel, temorosa que l’Iran pugui desenvolupar una arma nuclear, cosa que faria que, a l’Orient Mitjà, Israel deixés de ser l’únic país que la posseeix. El Govern israelià sempre ho ha negat. Aquest cas, en la mort de Fajrizadeh, ha passat el mateix: silenci absolut.

Màrtirs de la pàtria

Màrtirs de la pàtria«Desgraciadament, l’equip mèdic no ha aconseguit salvar Fajrizadeh, i fa uns minuts, aquest científic ha rebut l’alt estatus de màrtir, després d’anys d’esforços i lluita pel seu país», ha dit l’Exèrcit iranià en un comunicat, publicat per l’agència de notícies estatal.

Amb un comunicat semblant, en què també es proclamava el seu nou estatus de màrtir —és a dir, persona que mor defensant la seva religió—, es va anunciar la mort el gener d’aquest any de Qasim Soleimani, el que va ser el comandant de la Força Quds . El seu cas va ser més senzill que el de Fajrizadeh: Soleimani va ser assassinat amb un atac aeri nord-americà a Bagdad.

«Uns covards han matat un eminent científic iranià avui. Aquesta covardia, amb serioses indicacions d’una implicació d’Israel, mostra les seves intencions desesperades de crear una guerra. L’Iran crida la comunitat internacional, i especialment la Unió Europea, a acabar amb la seva vergonyosa doble moral i condemnar aquest atac terrorista», ha tuitejat aquest divendres, pocs minuts després de la confirmació de la mort de Fajrizadeh a l’hospital, el ministre d’Exteriors iranià, Javad Zarif.

«Pressió sobre l’Iran»

«Pressió sobre l’Iran»Altres reaccions d’oficials perses anaven en la mateixa direcció. «En els últims dies al poder del seu aliat polític, els sionistes busquen intensificar la pressió sobre l’Iran, i busquen una guerra total», ha dit Husein Dehghan, assessor de l’aiatol·là, en referència, probablement, als últims dies de Donald Trump a la Casa Blanca.

«Descendirem com un llampec sobre els assassins d’aquest màrtir oprimit, i els farem penedir-se de les seves accions», ha continuat Dehghan.

Notícies relacionades

Al 2015, l’antiga administració Obama, la UE i l’Iran van arribar a un acord històric, pel qual Teheran es comprometia a enriquir el seu urani no més d’un límit, i dedicar-lo, així, només a finalitats civils. Però Trump, el 2018, va sortir d’aquest acord, que des d’aleshores sobreviu tocat de mort, i va imposar sancions duríssimes sobre l’economia iraniana.

Iran, després de la mort del pacte, va renunciar a alguns dels compromisos a què s’havia arribat durant l’acord. No obstant, amb la victòria electoral de Joe Biden, les autoritats iranianes s’han mostrat disposades a fer marxa enrere si el demòcrata recupera l’acord i aixeca les sancions.

Temes:

Iran