SEGONS MITJANS ISRAELIANS

Netanyahu viatja en secret a l'Aràbia Saudita i es reuneix amb el príncep Bin Salman

La trobada ha sigut possible gràcies a la mediació del secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, i es va parlar sobre l'Iran i el possible establiment de relacions diplomàtiques

zentauroepp55958930 combo  this combination of pictures created on november 23  201123173908

zentauroepp55958930 combo this combination of pictures created on november 23 201123173908 / MAYA ALLERUZZO

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Sembla que la normalització de relacions entre l’Aràbia Saudita Israel és més a prop. Així ho indica el viatge secret del primer ministre israelià Benjamin Netanyahu a Neom, una ciutat saudita del mar Roig. Durant la jornada de dilluns, fonts israelianes han anunciat una trobada trilateral diumenge entre el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, i el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman. Segons dos funcionaris saudites, en la reunió es va parlar sobre l’Iran i l’establiment de relacions diplomàtiques, tot i que no es va arribar a cap acord. 

«Amics, al llarg dels meus anys mai he comentat sobre tals coses i no tinc la intenció de començar a fer-ho ara», ha dit aquest dilluns Netanyahu quan se li ha preguntat sobre el seu viatge secret a l’Aràbia Saudita. I així ha transcorregut el dia amb declaracions vagues de totes les parts implicades sobre aquesta suposada trobada bilateral. La reunió entre Pompeo i MBS forma part de la gira pel Pròxim Orient que està fent el sortint secretari d’Estat, durant la qual ha visitat Israel i alguns països del Golf

Diverses fonts israelianes han revelat la notícia sobre la primera trobada d’autoritats del més alt nivell entre els dos països. «El fet mateix que la reunió hagi succeït, i s’hagi fet pública, fins i tot si és oficial a mitges, és un assumpte de gran importància», ha confirmat Yoav Galant, membre del gabinet de seguretat de Netanyahu, a la ràdio de l’Exèrcit. El vol d’un avió privat des de Tel-Aviv fins a la ciutat costanera saudita diumenge a la tarda va començar a crear sospites d’una possible trobada entre els dos mandataris. 

Aquesta possible reunió es produeix quan falta una mica més d’un mes perquè expiri el mandat de Trump, aliat d’Israel i l’Aràbia Saudita. Durant els últims mesos, el president nord-americà ha mediat en els Acords d’Abraham entre l’Estat hebreu i diversos països àrabs com el Sudan, Bahrain i els Emirats Àrabs Units. Al seu torn, durant el seu mandat, Trump ha acostat els llaços amb el polèmic Bin Salman. Una possible normalització de relacions entre els dos països enfortiria el front anti-Iran abans de l’arribada al poder de Joe Biden, que ha anunciat la seva intenció de reprendre el pacte nuclear. 

Pau amb els palestins

«Hem recolzat la normalització amb Israel durant molt temps, però una cosa molt important ha de passar primer: un acord de pau permanent i total entre israelians i palestins», va recordar diumenge el ministre de Relacions Exteriors de l’Aràbia Saudita, el príncep Saud al-Faisal, qui també va desmentir la trobada. Les negociacions amb els palestins sempre han sigut la condició de la monarquia wahhabita per acostar-se a l’Estat jueu. Per això, Hamas ha qualificat aquesta trobada d’«insult a la nació i una invitació per atacar els drets palestins» en declaracions del seu representant Sami Abu Zuhri.

Notícies relacionades

Un acostament d’aquestes característiques amb l’Aràbia Saudita, potència regional, permetria a Netanyahu polir el seu perfil públic. Tot i que l’amistat amb Trump l’ha proveït de grans èxits diplomàtics, en l’àmbit domèstic el primer ministre s’enfronta a diversos judicis per corrupció, a un moviment que fa cinc mesos que és als carrersdemanant la seva dimissió i a divisions al si del seu Govern de coalició. El ministre de Defensa i pròxim primer ministre, Benny Gantz, ha condemnat «la filtració irresponsable del vol secret a l’Aràbia Saudita». 

Aquest dilluns una delegació israeliana ha visitat el Sudan, segons els mitjans locals de l’Estat jueu tot i que cap dels dos països ho ha confirmat. Fa un mes, quan Trump va anunciar la normalització de relacions entre Israel i el Sudan, el líder nord-americà també va afirmar que l’Aràbia Saudita ho faria aviat, juntament amb «cinc països més». Per ara, aquesta reunió amb MBS segueix l’estela d’una amistat imprescindible entre Trump i Netanyahu que li ha aconseguit acords històrics a l’israelià.