VINS I FOTOGRAFIES

Pompeo realitza una visita inèdita a un assentament il·legal i als alts del Golan

El secretari d'Estat dels EUA trenca amb tota la política anterior a dos mesos de la sortida de Trump de la Casa Blanca

Durant la trobada trilateral amb Israel i Bahrain, l'Administració nord-americana defensa l'aïllament de l'Iran

zentauroepp55923027 us secretary of state mike pompeo  c  listens during a secur201119195728

zentauroepp55923027 us secretary of state mike pompeo c listens during a secur201119195728 / PATRICK SEMANSKY

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Amb brindis i noves instantànies per a la història, Mike Pompeo diu adeu a Israel. Durant la seva gira pel Pròxim Orient dos mesos abans de deixar la Casa Blanca, el secretari d’Estat dels EUA ha fet parada a l’Estat jueu per presenciar la primera fotografia del primer ministre, Benjamin Netanyahu, amb el ministre d’Exteriors de Bahrain, després que els dos països hagin iniciat relacions diplomàtiques. Al seu torn, Pompeo ha sigut el primer secretari d’Estat en visitar un assentament israelià il·legal a Cisjordània i els ocupats alts del Golan, trencant així amb tota la política anterior a l’arribada de Trump a la Casa Blanca. Segons el primer ministre israelià, la seva «amistat infrangible» amb Pompeo li ha valgut per aïllar l’Iran en aquest nou front comú àrab-israelià que condemna els palestins a l’oblit.

«Avui tindré l’oportunitat  de visitar els alts del Golan», ha presumit Mike Pompeo en roda de premsa amb Netanyahu, després de recordar el reconeixement de Trump d’aquest altiplà com a part d’Israel l’any passat. A tall de comiat, el secretari d’Estat ha enumerat les conquestes de la seva Administració en els últims quatre anys. «Des del simple fet de reconèixer la realitat, que Jerusalem és la llegítima, apropiada, veritable, capital d’Israel,» ha reivindicat, «fins a traslladar allà l’ambaixada; que simple, que correcte, que just». 

De la mà del seu fidel aliatNetanyahu presumia de la presència de Pompeo en una altra jornada històrica a Israel amb la primera visita oficial d’un funcionari de Bahrain: el ministre d’Exteriors, Rashid Al-Zayani. «Vaig tenir molts contactes al llarg dels anys però, francament, aquest dia no hauria succeït, aquests Acords d’Abraham no s’haurien firmat, sense el recolzament i el lideratge crucial del president Trump,» ha afirmat Netanyahu. En tot just tres mesos, Israel ha firmat els anomenats Acords d’Abrahampactes de normalització amb els estats àrabs dels Emirats Àrabs Units, Bahrain i el Sudan

Vi Pompeo

Com a tancament a aquest idil·li amb l’Estat hebreu, Pompeo s’ha convertit en el primer secretari d’Estat en visitar un assentament israelià. Fins ara, qualsevol funcionari nord-americà havia evitat posar un peu en aquestes colònies il·legals d’acord a la legislació internacional. Fa un any, va ser ell mateix que va anunciar que els EUA ja no veien els assentaments com a «incompatibles amb el dret internacional». Per celebrar-ho, el celler Psagot, a la colònia homònima sobre terra ocupada palestina, va crear un vi amb el seu nom. Avui Pompeo ha brindat amb el vi negre Pompeo. 

En la mateixa línia, el secretari d’Estat ha anunciat la seva visita als alts del Golan. Aquest altiplà estratègic fronterer amb Síria va ser ocupat el 1967 per Israel i annexionat sense el reconeixement de la comunitat internacional. «La visita de Pompeo a les terres ocupades és una participació activa en l’ocupació», ha dit Nabil Abu Rudeineh, portaveu del president palestí, Mahmoud Abbas. Mentre és testimoni de la gresca vinícola sobre les seves terres, la comunitat palestina compta els dies per a l’arribada de Joe Biden al poder, de qui esperen una línia més dura sobre els assentaments israelians. 

El comboi de Pompeo abandona el celler Psagot, en un assentament il·legal israelià a Cisjordània, aquest dijous. / AHMAD GHARABLI (AFP)

Aïllament de l’Iran

«Els Acords d’Abraham els diuen a actors malignes com la República Islàmica de l’Iran que la seva influència a la regió està minvant i que estan cada vegada més aïllats en això i ho estaran per sempre fins que canviïn de direcció», ha indicat Pompeo. Però sembla que amb prou feines queden mesos d’aquesta dura retòrica contra el règim dels aiatol·làs ja que Biden ha mostrat la seva intenció de reprendre el pacte nuclear amb Teheran. Des d’Israel, lamenten la pèrdua d’un aliat com Trump que ha fet els ulls grossos davant l’expansió colonial de Netanyahu i l’ha premiat amb l’Acord del Segle amb els palestins. 

Durant la trobada trilateral, el ministre d’Exteriors de Bahrain ha insistit en la necessitat de reprendre el diàleg amb els palestins, negociacions en suspens des del 2014. Israel i Bahrain han acordat l’obertura d’ambaixades  als seus respectius països i l’inici de vols directes. També a partir del pròxim mes, els ciutadans del país del Golf poden començar a tramitar les seves vises online per visitar l’Estat hebreu. Seguint l’estela d’EAU, Bahrain va firmar el seu acord de normalització amb Israel al setembre. 

BDS «antisemita»

Notícies relacionades

Després d’anunciar noves sancions nord-americanes a l’Iran durant la seva visita a Israel, Pompeo ha dit que intensificarà les accions contra els esforços propalestins per aïllar l’Estat hebreu econòmicament i diplomàticament. «Prendrem mesures immediatament per identificar a les organitzacions que s’involucren en conductes odioses de BDS (boicot, desinversió i sancions) i els retirarem el nostre recolzament», ha dit, acusant aquesta campanya d’«antisemita» i «càncer». 

«En lloc de combatre el racisme sistèmic i l’extremisme d’extrema dreta als EUA, l’Administració Trump està soscavant la lluita comuna contra el flagell de l’antisemitisme a l’equiparar-lo amb la defensa pacífica dels boicots», ha criticat Eric Goldstein, de Human Rights Watch. Hores abans de l’arribada de Pompeo al país, l’Exèrcit israelià ha informat dels seus atacs a objectius militars iranians i sirians després d’haver desactivat artefactes explosius a prop de la línia divisòria als alts del Golan.