Operació militar

L'Exèrcit del Marroc llança una operació contra el Polisario al Sàhara

Rabat argumenta que activistes sahrauís bloquegen el pas de persones i béns a la frontera amb Mauritània

zentauroepp55846301 naciones unidas201113101052

zentauroepp55846301 naciones unidas201113101052 / EVAN SCHNEIDER MINURSO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’Exèrcit marroquí ha llançat una operació militar a la franja desmilitaritzada de l’extrem sud del Sàhara. Segons Rabat, les Forces Armades del Marroc s’han desplegat a la zona de Guergueratfronterera amb Mauritània, per garantir la lliure circulació de persones i béns, després de setmanes de bloqueig per part d’activistes sahrauís i de «provocacions» atribuïdes des de Rabat al Front Polisario.

L’Estat Major de les Forces Armades ha anunciat en un comunicat que després del bloqueig efectuat per «unes seixanta persones» i, atesa la limitació que ha suposat per a la circulació a través d’aquest pas –considerat «il·legal» pel Polisario-, s’ha establert un «cordó de seguretat».

L’operació, segons l’Exèrcit «no és ofensiva ni té intenció bèl·lica», de tal manera que es pretén «evitar tot contacte amb persones civils i no recórrer a les armes tret que sigui en legítima defensa», diu el comunicat recollit per l’agència de notícies oficial MAP.

«Provocacions greus»

La nota de les Forces Armades ha arribat acompanyada d’una altra del Ministeri d’Afers Estrangers en la qual el Govern ha acusat el Polisario de portar a terme «provocacions greus i inacceptables» que justifiquen que les autoritats marroquines hagin decidit actuar «amb respecte a les seves atribucions» i «en perfecta conformitat amb la legalitat internacional».

El Govern, que no ha al·ludit a l’operació militar, ha al·legat que no li queda «cap altra opció que assumir les seves responsabilitats» per garantir la lliure circulació a Guerguerat i posar fi a uns bloquejos que s’haurien iniciat el 21 d’octubre. El Polisario, ha advertit, serà el que assumeixi «tota la responsabilitat i les conseqüències» del que pugui passar.

Aquest bloqueig, així com la suposada «fustigació» a membres de la missió de pau de l’ONU (Minurso), constitueixen segons el parer de Rabat «veritables actes premeditats de desestabilització que alteren l’estatus de la zona, violen els acords militars i representen una amenaça real per al manteniment de l’alto el foc».

Notícies relacionades

El Ministeri d’Exteriors del Marroc ha apuntat que durant aquestes setmanes ha estat en contacte tant amb països veïns com amb les Nacions Unides, confiant en els «bons oficis» tant de la Minurso com del secretari general de l’ONU, António Guterres. No obstant, les crides a la calma «han sigut en va», ha afegit.

El Front Polisario, que controla l’autoproclamada República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), ja va denunciar dilluns l’enviament de forces del Marroc a la zona del pas de Guerguerat i va avisar que respondria «amb fermesa» a qualsevol «agressió», advertint que suposaria «el final de l’alto el foc» i l’inici d’«una nova guerra total a la regió».