TERRORISME

Osama Hosna: immigrant, musulmà i heroi de l'atemptat gihadista de Viena

S'ha fet famós a Àustria, juntament amb dos homes d'origen turc, per haver ajudat un policia ferit durant l'atemptat que va deixar cinc morts

undefined55818184 vienna  austria   09 11 2020   fast food employee osama hosn201109180339

undefined55818184 vienna austria 09 11 2020 fast food employee osama hosn201109180339 / CHRISTIAN BRUNA

3
Es llegeix en minuts
EFE

«Soc musulmà», li va cridar Osama Abu El Hosna al terrorista de Viena mentre es refugiava dels seus trets, mentre mirava de socórrer un policia ferit. Però el gihadista va continuar disparant. «Volia matar-me», relata el jove, que sentencia que «els terroristes no tenen religió».

Osama, un immigrant palestí de 23 anys, s’ha fet famós a Àustria, juntament amb dos homes d’origen turc, per haver ajudat un policia ferit durant l’atemptat que va deixar cinc morts, inclòs el terrorista, dilluns passat a Viena.

La seva història ha sigut recollida per nombrosos mitjans locals i internacionals, i el Govern austríac ha destacat que van ser musulmans i d’origen estranger els que van actuar com a herois aquella nit. L’Osama fins i tot ha rebut una trucada d’agraïment del president palestí, Mahmud Abbàs.

Un heroi

Osama Hosna és un heroi que durant la nit de l’atemptat va fer front a les bales per salvar la vida d’un policia ferit. «No vaig tenir temps per pensar», assegura l’Osama a Efe just al lloc on fa una setmana va passar tot.

El jove explica que anava camí de la feina amb un company quan van veure l’atacant avançar cap a ells, disparant. Es van amagar, i aviat van aparèixer dos policies. El terrorista va aconseguir abatre un dels agents, i l’Osama va córrer a ajudar-lo.

«Li vaig dir a l’altre policia que em cobrís, i que jo anava a ajudar l’altre. Vaig arrossegar el policia ferit i li vaig fer els primers auxilis, i vaig esperar fins que va arribar l’ambulància, i els vaig explicar on estava ferit», relata. Després, en senyal d’agraïment, els agents li van regalar una insígnia policial.

La seva gesta li ha valgut el reconeixement de la Policia, dels mitjans i de molts austríacs que li escriuen per telèfon o per xarxes socials per donar-li les gràcies i dir-li que és un heroi. «No soc cap heroi. Només vaig complir la meva obligació cap a la meva gent. Ho vaig fer de persona a persona. No es tracta de la religió ni del color de la pell. Això va de persones», defensa.

Un immigrant

Osama Hosna és un immigrant palestí que ha hagut de patir la discriminació i la xenofòbia del seu país d’acollida. Hi va anar des de Gaza amb la seva família a principis del 2013, després de sobreviure allà a la guerra i perdre diversos familiars. Diu que la seva experiència en el conflicte el va ajudar a «ser fort» durant l’atemptat i «aguantar».

L’any passat la família Hosna va ser notícia perquè l’alcalde conservador de Weikendorf va mirar d’impedir que compressin una casa perquè, assegurava, els musulmans tenen «valors, costums i tradicions» diferents als d’Occident. «L’alcalde va rebutjar tres vegades que compréssim una casa perquè som una família musulmana, i ells no volien que es mudessin musulmans allà», recorda l’Osama.

Finalment, després d’una resolució judicial, la família va rebre el permís i fa ja vuit mesos que tenen la casa, tot i que encara no s’hi han mudat, perquè la mare «té por que hi hagi conflictes per part dels veïns», segons explica el noi.

Els atemptats no tenen religió

Osama Hosna és un musulmà que vol que la gent entengui que el terrorisme no neix de la religió, sinó de conflictes polítics i econòmics. «Uns lluiten en nom de l’islam, altres del judaisme, altres del cristianisme. Però no té res a veure amb la religió. És tot política i diners», opina el jove.

Els recents atacs gihadistes a França, i ara a Àustria, han tornat a encendre el debat de la vinculació entre islam i terrorisme, i molts temen que encoratgin sentiments d’islamofòbia entre els europeus.

El mateix Osama ha hagut d’enfrontar-se al terrible llegat del seu nom, que en la memòria de molts estarà sempre vinculat al gihadista Ussama bin Laden.

Notícies relacionades

«A la meva primera feina, d’electricista, em van tractar malament pel meu nom. Però provo de veure-ho des de l’altre costat. També els entenc. Estic agraït que m’hagin permès viure en aquest país», assegura.

L’Osama espera que a França entenguin que els musulmans que viuen allà senten el mateix que ell pel seu país d’acollida, on el noi planeja el seu futur. «Àustria, per a mi, és el meu segon país. Perquè visc aquí, planejo el meu futur aquí», explica el jove. «Aquí hi ha la meva família –diu–, aquesta és la meva gent».