reaccions eleccions EUA

La ministra de Defensa alemanya qualifica la situació dels EUA de «molt explosiva»

Brussel·les apel·la a la prudència a l'espera de l'acabament del recompte

zentauroepp55647029 german chancellor angela merkel  l  talks with german defenc201104110843

zentauroepp55647029 german chancellor angela merkel l talks with german defenc201104110843 / TOBIAS SCHWARZ

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Silvia Martínez

Alemanya està preocupada per una «situació molt explosiva» als Estats Units, on Donald Trump s’ha declarat vencedor de l’elecció presidencial abans del final del recompte de vots, ha declarat la ministra de Defensa. El resultat d’«aquestes eleccions no està encara decidit (...), s’estan comptant encara els vots», ha dit al canal ZDF Annegret Kramp-Karrenbauer. La ministra conservadora ha parlat d’una «situació molt explosiva als Estats Units» i ha advertit sobre una possible «crisi constitucional als Estats Units».

«És una cosa que ens ha de preocupar a tots», ha afegit la ministra del govern d’Angela Merkel. La ministra ha afirmat que les relacions bilaterals entre Alemanya i els Estats Units «han sigut durament posades a prova aquests últims quatre anys» sota la presidència de Trump. «Aquesta amistat va més enllà de la simple qüestió de l’administració actual de la Casa Blanca», ha assenyalat.

Máxima prudència

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ja anticipava aquest dimarts la «impredictible» nit electoral als Estats Units. Vint-i-quatre hores després, les institucions europees segueixen les eleccions presidencials nord-americanes d’aquest 3 de novembre amb màxima prudència  i el convenciment que els EUA continuaran sent un soci imprescindible.

«El poble nord-americà ha parlat. Mentre esperem el resultat de les eleccions, la UE segueix disposada a continuar construint una relació transatlàntica sòlida, basada en els nostres valors i història en comú», ha indicat aquest dimecres l’alt representant per a la política exterior i de seguretat comuna de la UE, Josep Borrell.

El polític espanyol ha avisat que, renovi el seu mandat el republicà Donald Trump o s’imposi el demòcrata Joe Biden, la UE mirarà de col·laborar igual amb Washington en el desenvolupament d’una relació transatlàntica el més positiva possible perquè «qualsevol que ocupi la Casa Blanca és fonamental» per a Europa. 

Autonomia estratègica

La Comissió Europea ha eludit valorar el qüestionament dels resultats per part de Trump, les seves falses acusacions de frau i la seva autoproclamació quan el recompte no ha acabat. És més, el silenci de les institucions europees és absolut. «El recompte de vots continua. És important escoltar el que diguin les autoritats electorals  i és important que tots facin el mateix», s’ha limitat a assenyalar Eric Mamer, portaveu d’Ursula von der Leyen, desaprovant així la felicitació prematura del primer ministre eslovè, el conservador Janez Jansa, que en un missatge de tuit ha felicitat el multimilionari nord-americà. «Hi ha un procés democràtic als Estats Units que és molt adequat per comptar els vots que han sigut elegits en aquesta elecció», ha indicat.

Notícies relacionades

En tot cas, Borrell sí que ha destacat que té «plena confiança» en el funcionament d’un sistema democràtic que considera «plenament consolidat». El mateix ha dit el secretari d’exteriors britànic, Dominic Raab, que ha manifestat que respecten «els valors de la democràcia i els controls i contrapesos del sistema dels Estats Units».