Més mesures restrictives

Itàlia decretarà el toc de queda a tot el país

El primer ministre anuncia que l'aforament del transport públic es reduirà a la meitat i els centres comercials tancaran els caps de setmana

zentauroepp55716323 coronavirus roma201102125834

zentauroepp55716323 coronavirus roma201102125834 / YARA NARDI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Toc de queda nocturn nacional, classes a distància a totes les escoles superiors, tancament de museus, exposicions, sales de jocs, i transports públics al 50% de la seva capacitat. Aquestes són algunes de les noves mesures que el Govern italià posarà en marxa demà o dimecres i que el primer ministre, Giuseppe Conte, ha avançat en una intervenció davant el Parlament. L’oposició de centredreta continua negant-se a col·laborar amb l’Executiu per afrontar la situació i es limita a repetir dins i fora de la cambra legislativa un «‘no’ a un tancament nacional».

Aquest últim decret, el tercer consecutiu en tres setmanes, és una sèrie de mesures d’abast nacional i d’altres, flexibles, que les autonomies podran o hauran d’anar aprovant d’acord amb la situació de la pandèmia. El decret divideix la Península en tres zones, segons sigui més gran o més petit el nivell de risc de contagi. A cada una s’hauran de prendre mesures restrictives de forma progressiva. «Abans del pròxim mes seran 15 les regions de risc», ha dit Conte. Actualment, es produeixen 150 contagis diaris per cada 100 mil habitants. Respecte a les xifres errònies que circulen al país, Conte va puntualitzar que els hospitals «no estan patint una insostenible pressió a les ucis», tot i que va dir que «s’han d’alleugerir les urgències».

Fins diumenge passat, a la uci hi havia 1.939 pacients, poc més de la meitat dels llits equipats per atendre els pacients més greus. El Centre Nacional per a l’Emergència està acabant de transferir respiradors que permetran atendre fins a nou mil pacients, tot i que s’espera que a finals d’aquest mes la xifra arribi als 10.000.  Conte també ha anunciat que en pocs dies els PCR diaris seran 250.000 i que augmentaran fins als 350.000. «Si l’escenari continua sent advers, disposarem de personal militar», va anunciar.

El toc de queda nocturn anunciat hauria de començar a les nou de la nit, tot i que encara no s’ha precisat. El decret imposarà l’ensenyament telemàtic a secundària i batxillerat; la prohibició de traslladar-se des de o cap a regions «amb elevats índexs de risc»; el tancament de museus i centres comercials els dies festius i prefestius, les sales de joc i també de les màquines escurabutxaques «siguin on siguin». 

Actors i escriptors

Notícies relacionades

El president de la Ligúria (Gènova), el conservador Giovanni Toti, va generar una forta polèmica aquest diumenge després d’afirmar en un missatge a les xarxes socials que «de les 25 morts» registrades a la regió dissabte «22 eren pacients molt grans, majoritàriament jubilats, no indispensables per a l’esforç productiu del país». Actors, directors de diaris, cineastes, escriptors i ciutadans van llançar fortes crítiques contra Toti, que es va veure obligat a demanar perdó i a aclarir que havia sigut mal interpretat.

Conte ha acabat la seva compareixença dient que era «conscient de la frustració i del descoratjament, i també de la ràbia dels que estan manifestant-se aquests dies». Va afegir que també era conscient de les repercussions sobre l’activitat econòmica, però «a menys contagis més restriccions s’aixecaran». Va acabar remarcant que «les xifres macroeconòmiques no diuen res sobre el malestar social, però el resultat és extraordinari, va als ciutadans la nostra gratitud».