polèmiques declaracions

El primer ministre d'Hongria demana als homosexuals que «deixin els nostres nens tranquils»

El conservador Viktor Orbán arremet contra un llibre de contes i llegendes publicat al país per la comunitat LGTBQI

zentauroepp55242644 file photo  hungary s prime minister viktor orban holds a ne201005173754

zentauroepp55242644 file photo hungary s prime minister viktor orban holds a ne201005173754 / Bernadett Szabo

1
Es llegeix en minuts
AFP

La comunitat gai d’Hongria va lamentar dilluns ser el «boc expiatori» del primer ministre Viktor Orbán, quan els va demanar «deixeu els nens tranquils» després de l’aparició d’un llibre infantil que valoritza l’homosexualitat.

«Hongria té lleis sobre l’homosexualitat que es basen en una mira excepcionalment tolerant i pacient», va dir el dirigent conservador en una entrevista a la ràdio pública diumenge. «Però hi ha una línia vermella que no s’ha de creuar», va seguir Orbán, parlant d’un «acte de provocació». «Per resumir la meva opinió: deixeu els nostres nens tranquils».

Al primer ministre hongarès se’l va preguntar sobre un llibre de contes i llegendes publicat recentment per una associació de la comunitat LGTBQI (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, queer, intersexuals). En aquest llibre, algunes històries van ser transformades, com la de la Ventafocs, aquí en noia lesbiana, o la d’un assassí de dracs transgènere. 

Sense protecció

Notícies relacionades

«Ara que amb la por dels migrants o de la pandèmia no n’hi ha prou per mobilitzar els electors, és la comunitat LGTBQI la que el poder designa com a boc expiatori», va lamentar Tamas Dombos, membre del consell d’administració de Hatter Society, la principal associació gai d’Hongria. «Els mitjans públics es refereixen sovint a l’homosexualitat com una malaltia. Els responsables governamentals mai van condemnar els atacs contra els LGTBQI, i la policia no proposa la protecció adequada», va dir a l’AFP Dombos. 

De tornada al poder el 2010, el primer ministre hongarès va instaurar una era conservadora al país, que fins aleshores seguia una tendència més aviat progressista: l’homosexualitat va ser despenalitzada a principis dels anys 60 i la unió civil entre persones del mateix sexe va ser reconeguda el 1996. Orbán va prometre el 2018 instaurar una «nova era» cultural per defensar els valors cristians i tradicionals.