CIMERA DIPLOMÀTICA GLOBAL

Trump i Xi lliuren el seu duel a l'Assemblea General de l'ONU

El president dels EUA centra el seu discurs en atacs a Pequín i reitera el seu missatge nacionalista

El mandatari xinès es presenta com a defensor del multilateralisme i anuncia compromisos

zentauroepp55055928 in this photo provided by the united nations  u s  president200922190441

zentauroepp55055928 in this photo provided by the united nations u s president200922190441 / UN Photo Rick Bajornas

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Quan el secretari general de Nacions Units, Antonio Guterres, ha obert a Nova York la inèdita sessió de debat anual de l’Assemblea General, forçada aquest 2020 a ser pràcticament virtual pel coronavirus, ha recordat que el món «no pot permetre’s un futur en què les dues economies més grans creïn una Gran Esquerda que divideixi el globus». El portuguès parlava directament d’una distància econòmica i tecnològica entre els Estats Units i la Xina però la clara referència era més àmplia, a la tensió creixent entre Washington i Pequín. I aquest duel s’ha desplegat plenament poc després que el portuguès advertís que s’està anant «en una direcció molt perillosa», quan en discursos gravats Donald Trump i Xi Jinping han verbalitzat i exemplificat l’abisme que cada vegada els separa més, movent les plaques tectòniques globals en què les dues potències es reposicionen.

En una intervenció d’escassos set minuts que podria ser el seu últim discurs davant l’ONU segons el que passi a les eleccions del 3 de novembre, Trump ha dedicat el nucli del seu missatge, que no es pot deixar de llegir per aquests comicis en clau de campanya, a atacar la Xina. Ho ha fet pel coronavirus  però també pel seu paper contaminant i les seves polítiques comercials. I era part d’un discurs que el republicà tancava reiterant el seu missatge nacionalista, en clar contrast a una intervenció en quèXi ha aprofitat per presentar-se com a paladí del multilateralisme.

El missatge de Trump

Poc abans que els EUA superessin la dolorosa marca de 200.000 morts per la pandèmia, davant la qual la gestió de Trump ha sigut àmpliament qüestionada, el mandatari nord-americà ha arrencat el seu discurs parlant del «virus xinès» i ha denunciat que Pequín «va desencadenar aquesta plaga al món». Aprofitava també per acusar l’Organització Mundial de la Salut, un dels organismes de l’ONU dels que retira els EUA, d’«estar virtualment controlada per la Xina» i deia que «l’ONU ha de fer que la Xina pagui per les seves accions».

Després de defensar una vegada més la seva retirada de l’Acord del Clima de París i fer un ràpid repàs del que considera els seus assoliments de política exterior, d’Orient Mitjà a l’Afganistan o Corea del Nord, passant de puntetes pel seu últim enfrontament amb aliats i la mateixa ONU per les sancions a l’Iran, Trump ha reiterat també el seu missatge que els EUA compleixen la seva «destinació com a pacificadors però és la pau a través de la força», remarcant la seva potència militar i d’armes (a la qual cosa ha afegit: «prego a déu que mai haguem d’utilitzar-les»). I, com s’ha acostumat a fer en totes les seves intervencions davant l’Assemblea General, ha remarcat la seva proposta nacionalista.«Orgullosament estic posant Amèrica per davant, de la mateixa manera que vostès haurien d’estar posant els seus països en primer lloc», ha declarat.

Xi aprofita el buit

Notícies relacionades

La de Trump no era una intervenció que pogués quedar sense resposta. L’ambaixador xinès davant l’ONU, en la seva presentació del discurs de Xi, ha denunciat l’«unilateralisme, el proteccionisme i el bullying», ha alertat dels qui propaguen «virus polítics» i ha desestimat «acusacions sense cap base». I era una manera de deixar que Xi, en un missatge pregravat, llancés un missatge molt més centrat en el compromís amb els reptes i la diplomàcia global, tot i que també ha inclòs crítiques implícites a l’unilateralisme de Trump (oblidant, això sí, les polítiques i accions més qüestionables de la mateixa Xina en matèria de drets humans o intervenció política). «Enterrar el cap a la sorra com un estruç o mirar de combatre la globalització amb la llança de Don Quixot anirà contra la tendència de la història», advertia.

En un conclave on solen dominar les paraules buides, Xi hi ha deixat compromisos concrets. Públicament ha acceptat les metes d’emissions i neutralitat de carboni a què l’ha apressat l’ONU i ha anunciat donacions de 100 milions de dòlars,  50 per a la FAO i 50 per al fons establert per l’ONU per ajudar els països més vulnerables a combatre la  Covid-19.

Guterres alerta sobre el retrocés en igualtat de gènere

Antonio Guterres, secretari general de l’ONU, ha recordat que la pandèmia «ha posat en evidència les fragilitats del món». Una de les seves crítiques ha sigut el que ha denominat un «vacunacionalisme injust i contraproduent», amb països prioritzant els seus interessos nacionals als globals. Però el que ha volgut remarcar especialment és l’impacte que aquesta crisi està tenint en dones i nenes. «La igualtat de gènere podria retrocedir dècades», ha advertit el portuguès, que també ha alertat sobre un «espantós augment» de violència que ha arribat a definir de «guerra oculta contra les dones».