GUERRA TECNOLÒGICA

La Xina anuncia represàlies per les mesures dels EUA contra TikTok

Pequín imposarà restriccions a empreses estrangeres que «posin en perill» la seva sobirania i seguretat

zentauroepp55001777 file photo  china and u s  flags are seen near a tiktok logo200919170141

zentauroepp55001777 file photo china and u s flags are seen near a tiktok logo200919170141 / Florence Lo

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Xina actuarà contra companyies i individus estrangers que «posin en perill» la seva sobirania i seguretat, segons noves regles aprovades aquest dissabte pel Ministeri de Comerç del país asiàtic després de les mesures dels EUA contra les aplicacions xineses TikTok i WeChat. Washington va anunciar el divendres que prohibirà, a partir d’aquest diumenge, la descàrrega de totes dues.

L’anunci de Comerç no apunta directament cap empresa, però va detallar el dictat de noves normes relacionades amb la seva prevista llista d’«entitats no fiables», anunciada fa més de 15 mesos i que encara no s’ha publicat. Segons el comunicat difós aquest dissabte, la llista inclourà companyies i individus que «violin les normes de mercat» al país asiàtic, «trenquin acords» amb empreses xineses, adoptin «mesures discriminatòries» contra elles o «danyin els interessos de la sobirania, la seguretat o el desenvolupament de la Xina».

El maig passat, els mitjans oficials xinesos van indicar que entre les companyies afectades hi podria haver Apple, Cisco Systems, Qualcomm o Boeing.

Segons el comunicat de Comerç, les companyies i individus estrangers inclosos en la llista patiran restriccions o la completa prohibició d’exportar o importar amb la Xina, així com d’invertir en el país. Així mateix, s’establirà una oficina per investigar i dictaminar els casos d’entitats o individus que siguin sospitosos de contravenir les noves regles.

Escalada de tensió

La publicació d’aquestes noves normes es produeix en un moment d’especial tensió entre la Xina i els EUA després dels problemes amb les tecnològiques i la visita del sotssecretari d’Estat nord-americà de Creixement Econòmic i Energia, Keith Krach, a Taiwan.

Pel que fa al veto de TikTok i WeChat, Comerç va recalcar que la Xina s’oposa a «qualsevol manera d’unilateralisme proteccionisme» i adoptarà les mesures «necessàries per defensar» les seves empreses.

L’anunci d’aquesta «llista negra» per part de Pequín l’any passat va desencadenar preocupació entre les empreses estrangeres sobre com s’implementaria aquesta relació.

Notícies relacionades

Comerç va afegir que la llista «ajudarà a mantenir un ordre econòmic i comercial internacional just i lliure» i «protegirà els legítims drets i interessos de les empreses xineses, altres organitzacions i individus».

A principis d’aquest mes, el vice-primer ministre xinès, Hu Chunhua, i el viceministre de Comerç, Wang Shouwen, van assegurar que el país continuarà retirant barreres per permetre l’accés al seu mercat de les empreses estrangeres.