CONVULSIÓ A L'EXREPÚBLICA SOVIÈTICA

Bielorússia agreuja la repressió i arresta una dirigent opositora

Maria Kolesnikova ha sigut detinguda juntament amb prop de 600 manifestants durant la protesta dominical

zentauroepp54816886 minsk  belarus     file    maria kolesnikova  r  a represent200907175927

zentauroepp54816886 minsk belarus file maria kolesnikova r a represent200907175927 / TATYANA ZENKOVICH

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Després de diverses setmanes de relativa calma, tornen els arrestos massius a Bielorússia. El Ministeri de l’Interior ha informat aquest dilluns de la detenció de 600 persones durant la protesta de diumenge passat contra el president Aleksandr Lukaixenko, un esdeveniment en el qual l’oposició va aconseguir congregar de nou uns 100.000 manifestants. A més, Maria Kolésnikova, l’única de les tres dones del lideratge opositor que encara seguia en territori bielorús, ha sigut retinguda per desconeguts que la van introduir al matí en un cotxe; a partir d’aquell moment, el seu mòbil ha deixat de respondre a les trucades.

«És evident que aquests mètodes (de detenció) són il·legals i que no poden conduir a cap altre resultat que a l’agreujament de la situació», ha denunciat el consell opositor bielorús. El règim recorre a una política de «terror», però «s’equivoca si pensa que això ens aturarà; com més ens intimidin, més sortirà al carrer la gent», ha advertit la líder opositora, Svetlana Tikhanóvskaia

Tot i que la repressió no ha tornat als nivells dels primers dies després de les eleccions presidencials d’agost qualificades de «fraudulentes» per l’oposició, jornades en què es va arribar a detenir unes 7.000 persones, moltes de les quals van denunciar haver patit pallisses i maltractaments, sí que és cert que els observadors han constatat una actitud més agressiva de les forces de seguretat respecte als manifestants de diumenge que en anteriors setmanes. A més, s’han deixat veure grups d’agents vestits de paisà amb el cap tapat per una caputxa i armats realitzant arrestos, una novetat respecte a dies precedents.  

Forçar l’oposició a l’exili

Notícies relacionades

Amb les principals figures opositores, les autoritats bielorusses semblen més interessades a forçar-les que emprenguin el camí de l’exili, més que a condemnar-les a llargues penes de presó que suscitarien noves onades d’indignació internacional. Després de passar diversos dies detinguda, Olga Kovalkova, membre del comitè opositor i artífex de les vagues en empreses públiques de maquinària pesada que van fer trontollar Lukaixenko a mitjans d’agost, s’ha hagut de refugiar a Polònia. Segons la seva versió donada a conèixer a Varsòvia, la van portar en un cotxe fins a la frontera i la van obligar a creuar-la «com abans a Svetlana Tikhanóvskaia». 

La detenció en les últimes hores de Maria Kolesnikova podria tenir un final similar al de Kovalkova. No obstant, a diferència de Verónika Tsepkalo i Svetlana Tikhanóvskaia, que van sortir del seu país a causa d’amenaces que afectaven fins i tot el seu entorn familiar, no està casada ni té fills, amb la qual cosa les forces de seguretat tenen menys marge de pressió.