crisi sanitària

Buenos Aires obre les cafeteries malgrat l'augment de contagis per coronavirus

El president Alberto Fernández considera que l'oposició ha polititzat la pandèmia i que en nega els efectes

zentauroepp54720775 a waitress serves a table placed on a sidewalk in buenos air200903183154

zentauroepp54720775 a waitress serves a table placed on a sidewalk in buenos air200903183154 / JUAN MABROMATA

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Prendre cafè amb mascareta no és un dels millors programes recreatius però per a alguns argentins és una forma d’escapament dels rigors de la pandèmia. Els comensals miren als costats i se la treuen per beure’n un xarrup. Mentre el degusten, el tapaboques penja al voltant del coll. Després es cobreixen una altra vegada. I així, fins a buidar la tassa.

En la nova i laxa fase de la quarantena, l’alcaldia de la ciutat de Buenos Aires permet a les cafeteries i restaurants rebre clients portes enfora. Les taules han de respectar la distància social. L’obertura decidida per l’alcalde Horacio Rodríguez Larreta, que forma part de l’oposició, coincideix amb l’augment dels contagis a la capital i la seva populosa perifèria.  El país s’acosta a les 460.000 infeccions i els 10.000 morts per Covid-19.  El nombre de defuncions és encara baix en comparació amb els països veïns. Però s’han encès els llums d’alerta. El relaxament col·lectiu és tan evident als carrers com arriscat. «El més probable és que si seguim com fins ara d’aquí a un mes hi hagi 16.000 morts o pitjor», ha advertit el bioinformàtic de la Universitat de Buenos Aires Rodrigo Quiroga.

Notícies relacionades

La majoria dels casos es concentren a la capital i els seus voltants. Però el virus ha començat a circular per altres províncies que estan a prop del col·lapse, com Jujuy. Enmig de les degustacions a les terrasses, la Universitat de Medicina de la capital ha recordat que «avui passem el moment més difícil de la pandèmia». «El sistema sanitari ha arribat al límit. L’única possibilitat d’evitar un desastre és reduir el nombre de contagis, i no hi ha cap altra eina més que l’aïllament. L’obertura és una invitació a la disbauxa», ha advertit la Societat Argentina en Teràpia Intensiva (SATI). L’ocupació de llits voreja el 70%. El president del país, Alberto Fernández, ha rebut els membres del SATI i li han transmès que estan «esgotats físicament, exhaustos psicològicament».

Relaxament social

El relaxament social ha vingut per la banalització de la pandèmia de diversos comunicadors i dirigents opositors, cosa que va portar el mateix Fernández a assegurar que «no tiraran per la borda» tot l’esforç mèdic des del març. A Fernández li agradaria que Rodríguez Larreta condemnés aquestes actituds, però l’alcalde no vol polemitzar en públic amb Macri. «Si un expresident des de Suïssa celebra que la gent surti al carrer i es contagiï, jo no callaré», va criticar Fernández al seu antecessor. «Molts factors de poder han utilitzat la pandèmia com un mecanisme d’atac contra el Govern». Patricia Bullrich, l’activa organitzadora de les protestes, acaba de contraure la Covid-19. «Jo soc la que surt a fer les compres. Bé, evidentment, en algun moment o en algun lloc el vaig pescar», va dir.