JUDICI D'UN ATAC QUE VA COMMOCIONAR FRANÇA

'Charlie Hebdo': La defensa posa el focus en els errors dels serveis d'intel·ligència

«El que va passar es podria haver evitat si els serveis d'intel·ligència haguessin sigut seriosos», estima l'advocada d'un dels principals acusats

Els lletrats critiquen l'ús obligatori de la mascareta, al·legant una violació del dret de defensa

zentauroepp54745586 a courtroom sketch made on september 2  2020 at the paris co200902183149

zentauroepp54745586 a courtroom sketch made on september 2 2020 at the paris co200902183149 / BENOIT PEYRUCQ

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

A les 10 del matí d’aquest dimecres, 2 de setembre, el Tribunal de París va inaugurar el procés contra els atemptats comesos el gener del 2015 pels germans Kouachi Amedy Coulibaly. Es tracta de la primera jornada de les 49 que durarà el judici contra els seus presumptes còmplices, destinada a presentar els fets i descriure la personalitat dels 14 acusats. Una primera audiència que no deixa lloc a dubtes: el procés judicial s’anuncia ardu i polèmic. 

«No és justícia de venjança, és justícia per comprendre», va estimar Isabelle Coutant-Peyre, advocada d’Ali Riza Polat, acusat de «complicitat en crims terroristes», un delicte que es podria traduir en una condemna a cadena perpètua. Segons la lletrada, «el que va passar és irreparable [...] però es podria haver evitat si els serveis d’intel·ligència haguessin sigut seriosos [...]. Tot això no hauria passat», va declarar als mitjans de comunicació aglutinats als passadissos del jutjat.

Coneguts pels serveis d’intel·ligència

En efecte, Chérif i Said Kouachi, autors de l’atemptat contra el setmanari satíric ‘Charlie Hebdo’, eren coneguts pels serveis d’intel·ligència francesos i apareixien a la llista negra de terroristes als Estats Units. Tots dos haurien viatjat al Iemen el 2011 per realitzar un entrenament militar amb Al-Qaida. El març del 2008, Chérif Kouachi va ser condemnat a tres anys de presó per participar en una filial parisenca destinada a reclutar i enviar combatents a l’Iraq

La història es repeteix amb Amedy Coulibaly. Condemnat per delictes de robatori i tràfic d’estupefaents, va passar diverses vegades per la presó, on s’hauria radicalitzat. El 2010, Coulibaly va ser arrestat de nou, aquesta vegada acusat d’«associació il·lícita terrorista». Va sortir de la presó el març del 2014, 10 mesos abans d’assassinar una policia a Montrouge i quatre clients del supermercat Hyper Cacher en nom d’Estat Islàmic.

L’ús obligatori de la mascareta aixeca crítiques 

Notícies relacionades

La defensa d’Ali Riza Polat, acusat de facilitar les armes utilitzades en els dos atemptats, posa així el focus en un tema sensible: els múltiples i repetits errors dels serveis d’intel·ligència francesos. «Les víctimes volen una veritable justícia, això suposa buscar la veritat», va concloure Coutant-Peyre.

Una veritat que els magistrats miraran d’establir en els pròxims dos mesos, en un judici inèdit que exigeix mesures excepcionals dictades per la pandèmia de coronavirus. L’ús obligatori de la mascareta a la sala del tribunal va aixecar aquest dimecres una onada de crítiques: «¡Jutjaran un home a qui no poden veure la cara! ¡Va contra el dret de defensa!», va dir un dels advocats. La polèmica està servida per als pròxims dies, setmanes i mesos.