Convenció Nacional Demòcrata

Els republicans presenten Biden com una amenaça existencial per als EUA

Els conservadors adopten un to tremebund per descriure el suposat caos que s'apoderaria del país sota una presidència demòcrata

Trump és nominat oficialment i per unanimitat com a candidat del partit a la reelecció en la primera jornada del conclave

42075ea1-662b-485a-b1d7-61d66a3acaca-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

En una cosa estan d’acord demòcrates i republicans en aquestes eleccions: tots dos veuen el candidat del partit rival com una amenaça existencial per als Estats Units, les seves llibertats, la seva democràcia i la seva seguretat. Aquest és el missatge que van transmetre ahir a la nit els conservadors en la primera jornada de Convenció republicana, que va servir també per nominar oficialment i per unanimitat Donald Trump com a candidat a la reelecció. El seu partit havia promès un conclave optimista i vigoritzant per recordar-li al país «la promesa d’Amèrica» en aquests temps convulsos, però va acabar venent una realitat tan tètrica com distòpica per ficar por sobre una eventual presidència demòcrata. Un missatge que van combinar amb pura propaganda per mirar de blanquejar la gestió presidencial del coronavirus.

D’alguna manera els republicans han entrat en el joc d’acusar els seus rivals del mateix que ells acusen Trump. Només que ho fan de manera més tremebunda i hipotètica. «[Els demòcrates] volen destruir aquest país i tot allò que apreciem i pel que hem lluitat. Volen robar-vos la llibertat», va dir en el discurs més visceral i a crits de la nit, Kimberly Guilfoyle, que va estar casada ni més ni menys que amb el governador demòcrata de Califòrnia, Gavin Newsom. Avui és nòvia del fill del president, Donald Trump Jr., un paper que ha assumit sense matisos. «Volen controlar com viviu, volen esclavitzar-vos al servei de la seva ideologia feble, dependent, progressista i victimista», va dir la porto-riquenya.

El mantra repetit una i mil vegades és que el demòcrata Joe Biden i els seus són uns «radicals socialistes». Res més lluny de la realitat, per més que hi hagi una facció creixent però minoritària en el seu partit que abraça la socialdemocràcia. «Us parlo avui perquè he vist abans gent com aquesta», va dir Máximo Álvarez, un empresari de Miami d’origen cubà. «A mi no em sonen radicals, em sonen familiars. A Fidel Castro li van preguntar una vegada si era comunista i va respondre que era catòlic romà».

El llac Ness i la Xina

Una professora de Califòrnia va carregar contra els sindicats, acusant-los d’haver convertit les escoles en «zones de guerra», i una parella de Missouri que s’enfronta a diversos càrrecs per apuntar amb rifles automàtics contra una manifestació de Black Lives Matter va dir que els demòcrates aspiren a destruir els suburbis omplint-los de «vivendes per a gent de pocs recursos». Una altra manera de dir negres i llatins, una idea que Trump porta temps propagant.

El seu fill Don Jr. va fer fa quatre anys un dels millors discursos de la Convenció a Cleveland, dedicat a presentar el seu pare com un entregat home de família i un hàbil negociador preocupat pel benestar del país. Ahir a la nit va ser molt diferent. Va descriure Biden com «el monstre del llac Ness al pantà» de Washington, un polític al servei de la Xina («Beijing Biden», li va dir) que «vol portar més immigrants il·legals per treure’ls la feina als nord-americans». També mereixen una menció les paraules del congressista Matt Gaetz, un dels més fidels defensors del president al Capitoli. «Volen desarmar-vos, buidar les presons, tancar-vos a casa vostra i convidar l’MS-13 [la Mara Salvatrucha, una organització de bandes criminal] perquè visqui a la porta del costat».

El suposat aquelarre demòcrata va acabar ofuscant la defensa a ultrança que es va fer de Trump i els seus gairebé quatre anys de mandat. Es va dir que ha complert «totes les seves promeses» i que és capaç de fer gran novament el país després de l’aturada forçosa del virus. Els ponents el van presentar com un «atent pare afectuós», un «gran líder», un «negociador dur i habilidós» i un president «preocupat per la justícia social». Fins a quatre afroamericans van prendre la paraula, tot un senyal que el partit busca rascar vots en el més fidel dels electorats demòcrates. I en gran manera ho van fer per negar que sigui un racista.

Dues aparicions en una nit

Notícies relacionades

El president, que s’havia saltat la tradició de les convencions al parlar durant gairebé una hora al matí, va aparèixer en dues ocasions a la nit. En una entrevistant sanitaris i, en una altra, presos i ostatges a l’estranger alliberats per la seva Administració. Dos moments que van buscar presentar-lo com un líder empàtic que es desviu pels seus ciutadans, en contra d’aquest personatge «cruel» i «sense principis» descrit per la seva germana en un gravació recent filtrada a la premsa. ‘Empàtic’ és l’atribut principal que li han penjat els demòcrates a Biden.

Però potser el més orwel·lià de la nit va ser la defensa que es va fer de la seva gestió del coronavirus. Es va acusar els demòcrates d’haver ignorat els seus riscos i l’OMS d’haver confós el món. Res es va dir del desinterès que va mostrar durant moltes setmanes per l’epidèmia, quan deia que s’esvairia miraculosament, o de la seva criticada falta de lideratge per coordinar la resposta federal. El missatge va ser que les seves «accions decisives han salvat milions de vides». La realitat és que els EUA tenen només el 4% de la població mundial, però acumula més del 25% dels morts deixats per la Covid-19 arreu del món.