CONVULSIÓ A L'EXREPÚBLICA SOVIÈTICA

Lukaixenko intenta aturar les vagues a Bielorússia arrestant els seus capitostos

Els governs lituà i bielorús s'acusen mútuament de violar el seu espai aeri

zentauroepp54622375 this image made from video provided by the state tv and radi200824170643

zentauroepp54622375 this image made from video provided by the state tv and radi200824170643

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un dia després d’una nova i multitudinària manifestació opositora a Minsk que reclamava l’abandonament del poder per part del president Aleksandr Lukaixenko, continua la pressió sobre els capitostos del moviment contestatari a Bielorússia. Dos membres del consell format per l’oposició per negociar amb les autoritats una transició pacífica del poder han sigut arrestats i acusats de delictes administratius.

L’advocada Olga Kovalkova i Serguei Diletski han sigut arrestats per la policia a l’entrada de la Factoria de Tractors de Minsk, en vaga des de fa uns dies. Des del seu entorn, s’assegura que han sigut acusats d’organitzar una «vaga il·legal». Escenes similars s’han repetit a Minsk, concretament a la Fàbrica de Vehicles Pesats amb Aleksandr Lavrinovitx, president del comitè de vaga a l’empresa esmentada, i a la localitat de Soligorsk amb Anatoli Bokun, copresident del consell de vaguistes a Belaruskali, productor de potassi.

Segons l’opinió de l’oposició, totes aquestes accions demostren que Lukaixenko no té el mínim interès a iniciar una negociació. «L’acció dels agents de l’ordre contra els membres del consell coordinador, així com l’obertura d’una causa penal després que es creés limitaran les possibilitats de diàleg del consell», ha declarat a l’agència TASS Pàvel Latuixko, membre del comitè coordinador de l’oposició. «Considerem aquests passos de les autoritats absolutament il·legals, sobretot perquè el Consell Europeu va sol·licitar oferir als membres de la directiva garanties de seguretat; però ignoren aquesta demanda i mantenen la pressió», ha criticat Lilia Vlàsova, al seu torn citada a declarar.

Inquietud als països limítrofs 

Notícies relacionades

Mentrestant, als països limítrofs de Bielorússia creix la inquietud que Lukaixenko intenti provocar un incident fronterer per justificar una eventual onada repressora contra l’oposició, a qui acusa de coordinar-se amb l’OTAN. Els governs de Minsk i de Vílnius s’han acusat mútuament de violar el seu espai aeri amb motiu de la formació d’una cadena humana a l’estat bàltic de Lituània, des de la capital fins a la frontera, en solidaritat amb els manifestants a Bielorússia. 

Segons la part lituana, un helicòpter bielorús s’ha endinsat al veí país poc abans que comencés l’acte, cosa que ha motivat que l’ambaixador bielorús fos convocat al Ministeri d’Exteriors a Vílnius per rebre una nota de protesta. Per la seva part, Minsk ha assegurat que una sonda composta per vuit globus amb «símbols antigovernamentals» va estar a punt de sobrevolar l’espai aeri bielorús.