crisi al líban

Les autoritats sabien del perill d'explosió al port de Beirut

El mes passat una carta enviada per la seguretat de l'Estat va advertir al president Aoun i a l'ara ex primer ministre Diab del risc del material químic

zentauroepp54442626 handout   10 august 2020  lebanon  beirut  lebanese presiden200811171410

zentauroepp54442626 handout 10 august 2020 lebanon beirut lebanese presiden200811171410 / DPA via Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Samia Nakhoul / Laila Bassam

Funcionaris de seguretat libanesos van advertir el mes passat al president del país, Michel Aoun, i al ja exprimer ministre, Hassan Diab, que l’emmagatzematge de 2.750 tones de nitrat d’amoni al port de Beirut representava un perill i que, en cas d’explotar, podria destruir part de Beirut. Dues setmanes després es va produir la tragèdia, amb 163 morts, desenes de desapareguts, més de 6.000 ferits i milers d’edificis destruïts.

L’advertència forma part de l’informe que sobre l’explosió ha fet la Direcció General de Seguretat de l’Estat, al qual ha tingut accés Reuters, i que inclou una carta, datada el 20 de juliol, en la qual es notifica a Aoun i Diab del risc de mantenir acumulat aquest material químic al port.

«Hi havia el perill que aquest material fos robat i pogués utilitzar-se en un atac terrorista», afirma el funcionari de seguretat de l’Estat que va redactar la carta i que demana l’anonimat. «Els vaig advertir que això podria destruir Beirut si explotava», afegeix.

Un portaveu de Diab ha reconegut que l’ex primer ministre va rebre la carta i que després la va enviar al Consell Suprem de Defensa a la recerca d’assessorament. Aoun, per la seva banda, va confirmar la setmana passada que havia sigut informat sobre l’existència del material i va dir que va ordenar que s’encarregués de l’assumpte el secretari general del Consell Suprem de Defensa, un grup que agrupa les agències militars i de seguretat. «Jo no en soc responsable», va dir llavors el president a la premsa.

Més avisos previs

L’existència de la carta pot alimentar encara més la ira de la població, per ser un exemple més de la negligència i la corrupció del Govern que ha portat el Líban al col·lapse econòmic. Mentre Diab i el seu Govern en ple va dimitir aquest dilluns, el president Aoun es manté en el càrrec i no ha mostrat intenció fins ara de renunciar al càrrec.

Notícies relacionades

En tot cas, la carta advertència no va ser l’única. Al llarg dels últims sis anys, des que va arribar la mercaderia al port de Beirut, funcionaris de ports, duanes i de seguretat van enviar documents similars als jutges perquè ordenessin retirar aquest material. Ningú va fer res.

 

Temes:

Líban Beirut